Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОТАКОЇ!

22 січня, 2009 - 00:00

SMS-залежність

Діагноз або розвага? «Це клініка!» — тільки і зміг сказати Грег Хардесті з Нью-Йорка, отримавши рахунок за sms-листування своєї юної доньки... на 440 сторінках. За місяць 13-річна Рейна примудрилася відправити 14 528 повідомлень — причому всього лише чотирьом «найближчим» подругам. «Просто мені було дуже нудно під час канікул, а я так люблю спілкуватися», — пояснила вона. Приголомшений батько спочатку схопився за калькулятор, а потім за голову. Вийшло, що його товариське чадо відправляло приблизно 484 есемески за день. Або по одному повідомленню кожної дві хвилини!

Тим часом американські психологи підрахували: «в нормі» підліток 13—17 років пише в місяць 1 740 повідомлень. Так що тут в наявності не тільки «перевиконання плану», але й явне психічне відхилення, зазначають izvestia.ru. Адже дівчинка буквально випала з реальності, «переселившись» до свого мобільного телефону. А враховуючи, що листування це було взаємним, стає ясно: sms-залежність — справа заразлива. А можливо, й спадкова. Виявилося, що батько Рейні також не може впоратися з поривами душі: для своєї вікової групи він «перебирає» ліміт есемесок на цілих двісті штук!

При цьому батьки школярки досі не можуть зрозуміти, як же вони не вслідкували за дочкою. Щоправда, суворо карати її не стали — просто не дозволили користуватися мобільником після обіду. Благо маніакальні схильності Рейни не вдарили по бюджету: тариф на есемески був безлімітним. Інакше її витівки обійшлися б родині в три тисячі доларів.

Чарівники-хірурги

У США була проведена четверта у світі операція з пересадки тканин обличчя, яка не має аналогів за складністю. Після травми у пацієнтки повністю були відсутні кістки носа, верхньощелепні кістки, кілька більш дрібних кісток, а також м’які тканини більшої частини обличчя й одне око. Це призвело не тільки до спотворення зовнішності (обличчя як таке практично було відсутнє), але й до неможливості дихати і приймати їжу природним шляхом.

Під час операції, яку вісім трансплантологів і пластичні хірурги виконували більше двадцяти двох годин, були поетапно зшиті тканини пацієнтки з фрагментами шкіри, м’язів, кісткових структур, а також нервами і кровоносними судинами донорського обличчя, пише lenta.ru. Площа пересадженої ділянки становила близько 500 квадратних сантиметрів (приблизно 80 % поверхні обличчя). За прогнозами лікарів, відновлювальний період займе багато місяців, але попередня оцінка стану жінки вельми оптимістична.

Газета: 
Рубрика: