Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пам’яті просвітителя Данила Туптала

29 листопада, 2001 - 00:00

Ця людина була дійсно унікальною. Історик, полеміст, письменник, вчений, а разом iз тим чернець, священик і пастир. Людина з добрим серцем, внутрішньою досконалістю, із неповторним баченням життя. Понад двадцять ґрунтовних праць у доробку Димитрія Ростовського. Серед них найперше місце займають «Житія святих» і «Четьї Мінеї», які він почав писати як високорелігійна людина.

Та, на жаль, ми — нащадки — не в змозі були раніше оцінити всю багатогранність таланту Святителя. Культурно-просвітницька конференція, яка відбулася в рідному селищі діяча — Макарові, що на Київщині, мала на меті розширити коло прихильників творчості Святителя, наблизити до сучасності його ідеали і мала назву «Роль просвітницької діяльності Димитрія Ростовського у формуванні духовної культури нащадків».

Релігієзнавці, науковці, історики, священики були учасниками конференції, розглядали різні аспекти життя та діяльності Святителя. Зокрема, кандидат богослов’я Ірина Жиленко зупинилась на значенні праці «Житія святих», одному з найбільших надбань української культури всіх часів. Iз цікавою доповіддю на тему: «Димитрій Ростовський в історії Кирилівського монастиря» виступила кандидат історичних наук, науковий співробітник Національного заповідника «Софія Київська» Ірина Морголіна.

Основні виступи учасників конференції стосувалися теми високої духовності Святого Димитрія, його постаті не лише як науковця чи письменника, а перш за все як релігійної особи. Це, за словами дослідників, і було першоджерелом для плідної творчості. На цьому наголосив і намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, ректор Духовної Академії і Семінарії єпископ Переяслав-Хмельницький Димитрій. У своєму виступі він, зокрема, зазначив, що життя й діяльність Данила Туптала має стати прикладом для сучасного людства на шляху до духовної досконалості.

Ірина ТКАЧЕНКО, Київ — Макарів
Газета: 
Рубрика: