Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«ПенtaTON-2011» знаходить таланти

П’ятий рік у Миколаєві відбувається Міжнародний конкурс молодих композиторів
15 червня, 2011 - 00:00
ВИСТУПАЮТЬ ДАРІЯ ГРАБКО (ФОРТЕПІАНО) ТА ВІТАЛІНА МЕЛЬНИК (ВОКАЛ), МИКОЛАЇВ / ФОТО НАДАНЕ АВТОРОМ

Це творче змагання збирає учасників від восьми до 25-ти років з метою розвитку академічного напрямку в сучасному музичному мистецтві. Історія «ПенtaTONу» почалася 2006 року за ініціативи обласного осередку Національної спілки композиторів України. Ідею організації конкурсу гаряче підтримала відома композитор Леся Дичко. Вона ж запровадила власну нагороду — диплом-приз «За творчу сміливість». Перший «ПенtaTON» призначався лише для учнів музичних шкіл. Але згодом стало зрозуміло, що обмежитися молодшими вихованцями неможливо, оскільки органічна потреба у творчості набирає силу саме в юнацькому віці — серед студентів середніх і вищих навчальних мистецьких закладів. Тому вікові межі були розширені, уведено три конкурсні вікові категорії. У кожній з них є три номінації: написання інструментального твору для акустичного інструменту, вокальна композиція і творче завдання, що кожний рік змінюється.

Участь у форумі бере творча молодь з багатьох регіонів України. Художній керівник конкурсу молодий композитор Олег Таганов відкрив постійне представництво «ПенtaTONу» в мережі інтернет, тому інформація про нього значно поширилася. Як результат, з 2009-го конкурс став міжнародним. Своєрідність «ПенtaTONу» полягає в тому, що його учасники мають один із своїх номерів пов’язувати з творчістю миколаївських митців — художників, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Традиційним стало й творче спілкування між його учасниками та професійними митцями.

Ювілейний «ПенtaTON» позначився новими зустрічами з молодими талантами. Першу премію в молодшій віковій категорії здобула десятирічна Валерія Галинська (Курськ, Росія), яка вразила журі яскравою театральністю створених нею музичних образів. Друге місце посів її одноліток Саша Оводов (с. Менделєєво, Росія). Він підкорив присутніх емоційною безпосередністю своїх пісень, що їх зворушливо виконала маленька сестричка автора. Спеціальний приз у молодшій категорії отримала Кристина Рижикова: вона написала «Гімн «ПенtaTONу» на слова іншої учасниці конкурсу Валерії Гучек (обидві вчаться в ДМШ № 5 Миколаєва), який виконав хоровий колектив цієї ж школи.

Дітям молодшої вікової категорії було запропоновано надихнутися картиною художниці творчого об’єднання «Прибужжя» Ольги Оденцової «Портрет улюбленця», на якому зображений симпатичний собака. Його оригінальна музична інтерпретація знайшла втілення у варіаціях «Жив-був пес» Анастасії Гайтанжий (ДМШ №1, Миколаїв), яка отримала приз «За краще виконання творчого завдання». Спеціальний приз «За втілення джазової теми» отримала Валерія Гучек, теж із Миколаїва. Її п’єса для кларнета «Де ти, друже?» засвідчила володіння засобами джазового стилю, органічність поєднання музичного образу та поетичного, висловленого у власному вірші. Приз «За втілення фольклорних традицій» дістався Дарії Грабко (ДМШ № 1, Миколаїв), яка представила на суд журі «Українську сюїту» для фортепіано, цикл п’єс для бандури та фортепіано й пісню «Бабусин песик». Олександра Шара (ДМШ №2, Миколаїв) отримала приз «За прихильність до пісенного жанру», продемонструвавши в авторському виконанні пісню на слова І. Малковича («Із янголом на плечі») і на власний текст («Україна»).

Серед учасників середньої вікової групи першу премію журі вирішило не присуджувати. Натомість друге місце поділили Максим Іванов (Миколаївське музичне училище) і Олена Валіахметова (ЦМШ Дніпропетровська). Запам’яталася її п’єса «Експедиція у рай», де характеристичні образи з певним гумором відтворювали можливі віртуальні пригоди. Твори М. Іванова («Травневий день», «У мріях») засвідчили романтичну палітру мови юного автора, його значний творчий потенціал.

Найсильнішими учасниками виявилися конкурсанти старшої вікової категорії. Перше місце поділили Олена Шевченко (Харківський національний університет мистецтв ім. І. Котляревського) і Владислав Шульженко (Одеське училище культури та мистецтв). У їхніх творах, різних за естетичними характеристиками, відчуваються вже певна зрілість і професіоналізм. Спрямованість на філософське відтворення образу світу характеризує струнний Квартет № 7 В. Шульженка. У музиці поряд з поетикою роздумів і споглядання тон задають виважені енергії руху та протистоянь.

Друге місце здобули Ганна Литвинова (Харківський національний університет мистецтв імені І. Котляревського) і Раїса Муханова (Одеська державна музична академія імені А. Нежданової). Твори цих молодих авторів порушують важливу проблему музичного мистецтва сучасності, яка полягає в новому підході до розуміння темброво-акустичних засобів інструментів. Треба сказати, що молоді конкурсанти творчо використовують новітні підходи до сучасного ладу музичного мислення.

Фінальним акордом став гала-концерт і нагородження переможців призами та дипломами.

Ольга ПЕТРЕНКО, кандидат мистецтвознавства, Миколаїв
Газета: 
Рубрика: