Після свят цифри на терезах і ґудзики на джинсах показують, що за тиждень застілля ви дещо змінилися, пише gazeta.ru. Як правило, нічого страшного в цьому немає, але тим, хто все-таки переймається з приводу зайвої ваги, ми пропонуємо кілька простих розвантажувальних дієт. А також поради, як не об'їдатися за святковим столом, не перебрати з алкоголем і що робити, якщо все-таки похмілля затьмарює ваш ранок.
Деякі борються з наслідками свят, краючи себе виснажливим «лікувальним» голодуванням, а інші смиренно дістають із шафи безрозмірні светри. Однак усіх цих шкідливих для настрою змін можна легко уникнути, дотримуючись простих правил: а) не об'їдатися, б) не пити зайвого.
Як відомо, алкогольні напої, особливо міцні, дуже калорійні й у поєднанні з великою кількістю закуски позначаються на фігурі не кращим чином. Але ось свята минули, і ви все-таки зрозуміли, що набрали вагу. Перше правило в цьому випадку — не впадати в паніку й не вдаватися до допомоги «чудодійних» пігулок. Найкраще у вихідні покататися на лижах або на ковзанах, а можна просто частіше ходити пішки — як не дивно, це досить ефективна фізична вправа. Якщо ви здорові й немає протипоказань, дозвольте собі сеанс у сауні або кілька годин у російській бані, тільки не пийте після бані алкоголю — краще свіжовижатий сік або трав'яний чай. Швидше за все, кілька зайвих кілограмів зникнуть самі собою.
ДІЄТА — НЕ ПАНАЦЕЯ
Якщо ж ви вважаєте, що новорічні «придбання» критичні, сідайте на щадну дієту (найкраще — порадившись з дієтологом або терапевтом). У ЗМІ рекомендують розвантажувальні дні: мінералка вранці, капуста вдень і зелений чай ввечері, і так від одного дня до тижня — у кого на скільки вистачить самовідданості. Однак треба пам'ятати, що такі поневіряння можуть витримати тільки здорові люди — ті, у кого немає проблем з шлунком, серцем і тиском. Дещо гуманніша дієта за методом Краммера: з ранку, за півгодини до сніданку, — апельсин, пара мандаринів або яблуко (фрукти краще за все засвоюються натщесерце). На сніданок — мюслі без солодких добавок з нежирним молоком, варене яйце, тост (краще взяти хліб з висівками). Вдень — зелений салат з оливковим маслом, ближче до вечора — але не менш ніж за дві години до сну — знову такий самий салат, 50 г курячого філе з овочами, приготованого на пару, й склянка мінералки. І так кілька днів. Зрозуміло, поєднуючи дієту з фізичними навантаженнями.
Деякі дами на своєму досвіді випробували «роздільне харчування». Його основний принцип — щоб вуглеводи, білки й жири потрапляли в організм, не змішуючись один з одним. Тобто, коронне блюдо домашньої кухні «картопля з м'ясом» виключається. При цьому їсти можна все, але не одночасно. Відмовитися доведеться хіба що від висококалорійних видів пасти, смаженої картоплі, цукру в чистому вигляді й білого рису, а також від хліба з муки тонкого помелу. Проте в будь-якому випадку основний принцип дієти — міра, не треба виснажувати себе, адже від цього настрій також не поліпшується.
Однак боротьбу з ненависною зайвою вагою краще почати з профілактичних заходів. Радить лікар-дієтолог Олена Єрмолаєва: «Якщо ви йдете в гості, не виходьте з дому голодними — випийте склянку нежирного молока або солодкого соку (персикового, наприклад), з'їжте тарілку пісного супу або великий банан. Це дозволить, по- перше, уникнути неввічливого «об'їдання» ще до бою курантів, а по-друге, ви не будете відчувати дискомфорту й не з'їсте зайвого. Річ у тім, що відчуття ситості до людини приходить через 20 — 30 хвилин після їжі — вам якраз досить часу добратися до святкового столу «у всеозброєнні».
Не займайтеся кулінарією «на голодний шлунок»: такий кухар може з'їсти на кухні більше, ніж потім за столом, а там адже також доведеться їсти! Тому краще приступати до приготування після звичайного обіду, краще з тим самим пісним супом: це некалорійна їжа, що дає відчуття ситості. Кілька рекомендацій з поведінки на святковому гулянні дає відомий фахівець зі схуднення Мішель Монтіньяк. Вони дуже прості й зводяться до того, що їсти треба тільки те, що хочеться: наприклад, якщо вам подобається осетрина, з'їжте рибу, а шматочок хліба з маслом залиште на своїй тарілці. Ви можете заперечити, що господарі образяться, але, так чи інакше, здоров'я дорожче.
ЗРОБІТЬ ПАУЗУ
Під час трапези робіть перерву, дозволяючи організму відчути ситість і вчасно зупинитися. Їжте більше фруктів: вони корисні, від них не товстішають (якщо це не банани), а після пари апельсинів і шматка ананаса (вчені з'ясували, що мікроелементи, що містяться в ананасі, прискорюють спалення жирів в організмі) їсти третє (або п'яте) блюдо вже не захочеться. До речі, навіть банан як десерт куди корисніший за торт з кремом.
Окрема тема — наслідки алкогольної інтоксикації, простіше говорячи — похмілля. Поради щодо цього нам дав досвідчений «дезінтоксикатор», лікар швидкої допомоги Олексій Сурфанов. Отже, лікар рекомендує: не змішуйте різнорідні напої й не пийте дешевого неякісного «пійла». Коктейлі потрібно готувати за перевіреними рецептами.
Не перевантажуйте шлунок закусками. До першої чарки міцного алкоголю з'їжте бутерброд із маслом або салом (або, якщо можете, просто шматок масла без хліба): жир обволікає слизову шлунка, перешкоджаючи швидкому всмоктуванню алкоголю. Є несмачний, але корисний коктейль проти сп'яніння: 50 г червоного вина + 50 г рослинного масла + дрібку перцю.
Існують також коктейлі, що протвережують, так звані аустери, — їхня дія зумовлена наявністю в них алкалоїдів перцю та інших компонентів.
Аустер перший: чарку обполоскати зсередини рослинним маслом, вилити туди один яєчний жовток, додати одну столову ложку горілки й дрібку суміші червоного й чорного меленого перцю. Аустер другий: чарка обполіскується маслом, у неї вливається 50 г горілки, сирий жовток і всипається по 1/3 чайної ложки солі, чорного й червоного меленого перцю.
Якщо ви все-таки занадто багато випили, то лягаючи спати, прийміть пігулку аспірину й п'ять-шість розтовчених пігулок активованого вугілля. Біля ліжка залиште пляшку мінералки й ще 10 пігулок вугілля (або чотири пігулки янтарної кислоти). Вночі, прокидаючись від горезвісного «сушняка», пийте воду й приймайте вугілля.
Вранці прийти до тями допоможе контрастний душ. А ось спортивні вправи краще відкласти на пару днів — алкоголь і так велике навантаження для організму.
Не треба й об'їдатися після великого гуляння з випивкою — посидіть на дієті, поїжте пісного супу, дайте печінці відпочинок. Не забудьте й про перевірений народний засіб: розсіл. Під час похмілля випийте склянку цього капустяного або огіркового «нектару» й грам вітаміну С (розчинного або в драже). Потім — склянка чаю з лимоном або мінералки (це заповнить дефіцит мінеральних солей). Інший варіант «опохмілля» — п'ять-десять крапель гліцерину в склянку міцної заварки (пити залпом). Похмеляться алкоголем не треба, але, у крайньому випадку, за відсутністю підручних засобів, випийте не більше ніж 100 грамів горілки. Проте, як відомо, кращий спосіб впоратися з прикрощами — запобігти їм, тому давній вислів: «Міра — найрозумніше» цілком може стати вашим застільним девізом.