Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Президентське» частування

«День» побував у штабах фаворитів президентської гонки
19 січня, 2010 - 00:00
ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

На цих виборах журналістам було зручно працювати. Штаби фаворитів президентської гонки розташувалися поруч, буквально через дорогу. Тимошенко вже традиційно влаштувалася в «Хаятті», а Партія регіонів цього разу зібрала журналістів у пафосному «Інтерконтиненталі». Отже, пишуча братія всю ніч бігала з одного штабу в інший.

ТІСНО Й СМАЧНО

Ближче до вечора в штабі Юлії Тимошенко в «Хаятті» яблуку ніде було впасти — журналістів зібралося не менше двохсот. Від пригощань розбігалися очі — помідори з сиром моцарела, риба жарена у фритюрі, курка пікато, хумус, угорський гуляш, свинина в кисло-солодкому соусі й вареники з грибами... Величезна кількість десертів: пудинг, вишнево-фісташковий тірамісу, сирний пиріг із вершками, турецький кавовий мус і яблучний торт із родзинками, пиріг із фініками. Щоправда, величезного торта з полуницею, як 2007 року, не було. Не було також тигрових креветок.

Усю цю смакоту приготувала команда німецьких кухарів під керівництвом відомого шеф-кухаря Томаса Хесса. Плюс 50 пляшок вітчизняного марочного вина. Розмітати всі ці кулінарні вишуканості пишуча братія почала по восьмій, після оголошення результатів екзит-полів.

О 20.00 всі припали до моніторів. Телеканал ICTV повідомив про розрив між Тимошенко та Януковичем у 9%. Але тут з’явився Олександр Турчинов і повідомив, що насправді розрив усього 4,3%. Такі дані Національного екзит-полу (Фонд «Демініціативи», КМІС, Центр ім. Разумкова). Ці результати всю ніч провисіли на моніторі.

О 21.00 до журналістів вийшла сама Юлія Володимирівна. Вся в білому, випромінюючи оптимізм. Вона запевнила журналістів, що «рука Януковича ніколи не лежатиме на Пересопницькому Євангелії». І це головний підсумок першого туру.

Примітна деталь. Цього разу на «святі демократії» було дуже мало бютівців. 2007 року, на парламентських виборах вони святкували разом із журналістами. Цього разу кореспондент «Дня» побачила лише Андрія Кожем’якіна, Валерія Писаренка і... Віктора Уколова. Промайнули деякі лояльні «зірки» — Олександр Пономарьов і Фагот. Час від часу на вогник заскакували нунсівці — Микола Катеренчук, Олександр Третьяков, Борис Тарасюк, Кирило Куликов. Уже за північ з’явився Тарас Стецьків.

— Тарасе Степановичу, як вам результати екзит-полів?

— У другому турі розрив буде мінімальний. Ось побачите, буде бійня, — зробив свій страшний прогноз Стецьків і кудись втік.

Зате грунтовніше вдалося поспілкуватися з Олександром Турчиновим.

— Олександре Валентиновичу, де ваші колеги-бютівці? Я пам’ятаю, 2007 року було так багато народних депутатів, а зараз нікого немає. Всі поховалися?

— Народні депутати працюють на округах. І я їм доручив повернутися до Києва лише з пачкою протоколів. Депутати працюють, і я вважаю, що це правильно. Ми не святкуємо перемогу. Перемога попереду.

— Але судячи із заяв, які ви щойно зробили, налаштовані ви більш ніж оптимістично...

— Настрій оптимістичний, бо спростовані замовлені прогнози і проплачена соціологія. Головна перемога навіть не в тому, що Юлія Володимирівна — реальний претендент на президентську посаду. Головна перемога в тому, що якщо ви візьмете пропорції голосування, то побачите, що дві третини наших громадян голосують за європейську дорогу, за потужну, сильну економіку. Вони все-таки зробили свій вибір, і цей вибір європейський. Це вибір демократичний. Цей вибір правильний.

B> — Ви вже телефонували іншим кандидатам?

— Я набрав Сергія Тігіпка, привітав його з непоганим результатом. Гадаю, ми днями з ним зустрінемося і поспілкуємося. Сподіваюся, на той час мине виборча лихоманка, коли емоції беруть гору над іншими мотивами. Ми зустрічаємося з багатьма політиками, лідерами інших партій. Я із задоволенням спілкуюся з Арсенієм Яценюком, з Костенком, з іншими кандидатами в президенти. Вже спілкувався з Людою Супрун, яка, гадаю, чітко визначиться вже найближчим часом. І переконаний, що Анатолій Гриценко теж не керуватиметься емоціями, а буде разом із нами в одній команді. Тобто я оптимістично дивлюся в майбутнє.

ПАФОСНО Й ГОЛОДНО

У розкішному готелі «Інтерконтиненталь» теж оптимістично дивилися в майбутнє і святкували «останній день помаранчевої влади». Хоча частування було набагато скромнішим — кілька видів сандвічів, кава, чай і «Моршинська». Щоправда, повз журналістів пробігали офіціанти з повними підносами делікатесів. Мабуть, для знатних регіоналів.

Втім, якщо в «Хаятті» можна було зустріти лише кілька бютівців, то в «Інтерконтиненталі» зібралася чи не вся фракція. Кожні півгодини виступав хтось із депутатів. Більше того, прийшов рідкісний гість — сам Ринат Леонідович Ахметов. Кореспондент «Дня» і колега з «Обкому» абсолютно несподівано зустріли «сірого кардинала» Партії регіонів у вестибулі готелю в оточенні почту з депутатів-регіоналів.

— Ринате Леонідовичу, я щойно була в штабі БЮТ. Якщо ви не в курсі — там налаштовані на перемогу. Їх дуже надихнули результати Національного екзит-полу. А в другому турі вони розраховують на голоси майже всіх «демократичних» кандидатів...

— Я вже казав, що якщо буде різниця в 5%, то це дуже сильний результат. Це дуже великий результат, і відіграти його буде дуже складно.

— Хто може бути прем’єром при президентові Януковичі й чи будуть позачергові парламентські вибори?

— Я не знаю, давайте ми подивимося на результат першого матчу, потім подивимося другий — а потім уже говоритимемо далі... Я вже казав: що важливо зробити? Щось таке, щоб Україна була сильною, незалежною і цілісною. Сила — це тоді, коли ми не залежимо ні від Росії, ні від США, ні від Європейського Союзу. Щоб нас поважали — і там, і там, і там. А цілісність — щоб ми країну навпіл не ділили. Що країні потрібне? Потрібне економічне зростання. І ось тут — головний фокус: щоб у країні було економічне зростання, створення нових робочих місць і боротьба з бідністю. За великим рахунком, ось це головна програма.

— Якщо так станеться, що ваш кандидат програє, чи згодні ви піти на наступний президентський цикл від Партії регіонів?

— Знаєте що? Я вважав, що якщо в нашого кандидата буде відрив у 5% — це дуже гарний результат. Ви до мене прийшли — і кажете, що в нашого кандидата 10% різниці. І тут же кажете: якщо ваш кандидат програє... Тобто в результаті, за великим рахунком, логіки я не бачу!

— Але ж буває погане суддівство матчу...

— Що? (Сміється.) Я хочу сказати, що тут навіть якби судив Суркіс, він би теж не допоміг у цій ситуації (сміх депутатів-регіоналів). Отже, давайте ми побачимо результати — а потім поговоримо. Тут і зараз дуже складно щось казати, бо ми говоримо емоціями. А коли побачимо реальні результати, на цій основі зробимо висновки.

— Як Тігіпка умовлятимите? Чи розраховуєте ви на голоси його виборців у другому турі?

— Я переконаний, що виборці, які голосували за Тігіпка, проголосують за Януковича. Я в цьому практично впевнений.

ТРЕТЄ ПРИЗОВЕ

У штабі на вул. Гайдара на журналістів теж чекало рясне частування — вина, коньяки, був навіть шашлик з осетрини. Сам «бронзовий призер» Сергій Тігіпко з’явився у своєму штабі після 9-ї години вечора. І відразу ж заявив, що в другому турі президентської гонки не збирається нікого підтримувати.

У певному сенсі третє місце Тігіпка — це сенсація виборів. Для Сергія Леонідовича — це тріумфальне повернення в політику і хороший запас на парламентські вибори. Зараз усі прагнутимуть заручитися його підтримкою.

Але голоси виборців — це не валіза. Їх не можна просто так передати. Очевидно, що голоси комуністів підуть Партії регіонів, а голоси націонал-демократів — Тимошенко. З Тігіпком складніше. За нього голосував і південний схід, і центр, і навіть захід. Як поведеться виборець Тігіпка — це загадка. Мабуть, це буде головною інтригою другого туру. Тому для Тимошенко важливо сьогодні не лише мобілізувати весь «помаранчевий» електорат, а й заручитися підтримкою Сергія Тігіпка. Інакше компенсувати 10% розриву буде дуже складно.

ТИМ ЧАСОМ

Учора на площі перед Центральною виборчою комісією зібралися прибічники кандидата в президенти Віктора Януковича — близько п’яти тисяч осіб.

У Партії регіонів пояснюють вуличні акції тим, що прихильники Віктора Януковича таким чином демонструють своє ставлення до результатів першого туру виборів. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України, народний депутат від фракції Партії регіонів Олександр Лавринович на брифінгу. «Те, що зараз відбувається на цій акції, не означає, що готується протидія. Люди висловлюють своє ставлення до підсумків першого туру. Я вважаю, що це нормально».

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: