Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Призовий розсип Одеського фестивалю

26 липня, 2011 - 00:00
«НІЧ ЯКА МІСЯЧНА...» У ВИКОНАННІ МИХАЙЛА КУЛИНЯКА ТА ОЛЕКСАНДРА ГОРДОНА / ФОТО УНІАН

Стомлена сонцем Одеса в передзакритті кіносвята ледь бризнула дощем і злегка знизила стовпчик термометра. Що абсолютно не позначилося на пристрасному напруженні церемонії закриття. Після параду dress-code і попри суворі вказівки його було потрактовано доволі вільно, настав «момент істини», коли одягнутий у легкий, світлий лляний костюм Олександр Гордон і прикрашена виблискуючою діадемою Маша Єфросиніна викликали на сцену журі та розпочали представляти переможців.

Амбасадори трьох держав — Німеччини, Ізраїлю та Франції — відповідно: доктор Ганс-Юрген Гаймзьот, Зіна Калай-Клайтман і Жак Фор, які приїхали на запрошення фестивалю, могли порадіти за своїх кінотворців. Фільм «Альманія: ласкаво просимо до Німеччини» Ясміни Самдерелі, що оповідає історію емігранта за номером 100001, отримав спеціальний приз журі. Історія стосунків, що не склалися, з ізраїльського фільму дебютанта Роя Вернера «Дві ночі» було оцінено через виконавицю головної ролі, яка отримала приз за краще виконання. А французьку стрічку «Дівча-шибеник» Селін Шьямма про адаптацію підлітка в світі собі подібних, було увінчано Гран-прі.

Треба сказати, що марні пошуки ще на церемонії відкриття ведучим Олександром Гордоном міністра культури України пана Михайла Кулиняка увінчалися успіхом на фінальному дійстві. Пан міністр не лише приїхав до Одеси на закриття, а й був чи не єдиним, з вуст кого цього вечора звучала українська мова (на відкритті носієм державної мови була голова кіновідомства Катерина Копилова), він мило відгукнувся на пропозицію ведучого заспівати дуетом «Ніч яка місячна». Справді, це був один із наймиліших епізодів свята.

А напередодні було роздано призи «малих» журі. У критиків одноголосно лідирувала чорна комедія бельгійця Оліаса Барко «Убий мене, будь ласка». На пітчингу, який уперше проводився на фестивалі, дуже грамотно було подано презентацію проекту Віри Яковенко. А в конкурсі «Українська панорама» був нагороджений один із сюжетів альманаху «Закохані в Київ». Бажання журі підтримати дебютанта є вельми похвальним, але, на мій погляд, метри Кіра Муратова, Олександр Міндадзе та Сергій Лозниця, фільми яких змагалися в цьому конкурсі «на рівних», програли принизливо і незакономірно.

Завершилася церемонія показом нової роботи Олександра Гордона «Вогні кубла», але про неї ми окремо поговоримо з її авторами.

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко закрила фестиваль, оголосивши дату наступного — 13—21 липня 2012 року, а ТМ «Шустов» як і раніше пообіцяла бути в соратниках.

Світлана АГРЕСТ-КОРОТКОВА
Газета: 
Рубрика: