У коренеплодів, овочів і спецій, які активізують клітинні рецептори, що викликають больові відчуття, досить багато спільного. Їхня дія, як вважається, полягає в тому, що поступово, один прийом їжі за іншим, вони підвищують поріг опірності індивідуума. Після гострого червоного перцю (капсаіцин — молекула, що активізує особливий рецептор: Trpv1) йде хрін васабі. Корінь японської рослини, який входить до складу приправи до сирої риби, є стимулятором для іншого рецептора болю (wasabi receptor: Trpa1). Так само як хрін, діють часник, кориця, гірчиця, гірчичне масло, пише inopressa.ru. Небажані, але дуже приємні для знавців ефекти, що проявляються при вживанні цих продуктів, — це вплив на больові канали мембрани периферійних нервових клітин: канал капсаіцину й канал васабі. Очі починають сльозитися, горло стискається, виникає пощипування... клітки отримують імпульс, подібний sms: «Тривога, нас атакує щось шкідливе». Через нервові шляхи сигнал доходить до мозку, який і віддає команду: активізувати імунний захист проти вторгнення, жарознижуючі молекули й ендорфіни (природний знеболювач організму).
Про рецептори капсаіцину було відомо вже давно, і в Сполучених Штатах лікарські препарати на основі молекули червоного гострого перцю вже перебувають на третій фазі клінічних випробувань на людині щодо невропатичних болів і лихоманки під назвою «вогонь святого Антонія». Цей препарат впливатиме й на деякі види безпричинних болів, які, як здається, виникають від «пам’яті», зареєстрованої на нервовому рівні. Як синдром фантомного болю в людей, які перенесли ампутацію: ноги немає, але вона болить. І ось тепер стало відомо про новий рецептор, васабі, який активується і під час оксидативного стресу (наприклад, у зв’язку з впливом вільних радикалів, що активізувалися в шкірі під впливом сонця: іншими словами, відчуття «пекучого» болю), або внаслідок таких видів забруднення, як дим при пасивному курінні чи міського смогу (печіння в очах, горлі, кашель). Про нього повідомляє публікація в інтернет-виданні авторитетного американського наукового журналу Proceedings of the national academy of sciences (Pnas) праці групи вчених медичного факультету Флорентійського університету. У чому ж полягає їхнє відкриття? Новий механізм передачі болю, який відкриває дорогу до докладнішого знання того, як активізується негативний імпульс (біль) і як він придушується.
Флорентійське дослідження вказує один шлях активізації больових відчуттів, незалежно від шляху, що активується протогландинами (запалення), дія яких, як відомо, блокується аспірином або Fans. Вчені з’ясували, що молекула 4-гидроксиненала, що виробляється організмом тільки в надзвичайних ситуаціях (опіки, запалення або навіть оксидативні стреси вільних радикалів), є могутнім стимулом, що викликає біль через рецептори Trpa1 (саме васабі) на поверхні нейронів.
П’єранджело Джеппетті, директор Центру цефалгії Флорентійського університету, координував дослідження, в якому взяли участь вчені з Каліфорнійського університету. Джеппетті пояснює: «Тепер ми працюватимемо над створенням інноваційних лікарських препаратів, що володіють властивостями, направленими на зниження гострого або хронічного болю шляхом блокування дії 4-гидроксиноненала на рецептори Trpa1. Це буде новий клас дійових медичних препаратів проти тих типів болю (невропатичних, онкологічних, гемікранії й болю, що виникає внаслідок запалення), які не можна зняти за допомогою сучасних анальгетиків.
Але початком шляху може стати свого роду меню, здатне підняти поріг переносимості болю. І ось сюрприз, традиція співпадає зі знанням: пекучий перець, часник, хрін, імбир багато сторіч використовуються як ліки в народів, які мешкають в екстремальних природних умовах і працюють у надто важких умовах. Васабі, навпаки, прийшов із традиційної культури, в якій опір болю є однією з основ честі: народ самураїв живе за правилами, для дотримання яких васабі просто необхідний.