Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Роботи врятують від... старіння

До 2025 року розумні машини замінять 3,5 млн. людей
16 квітня, 2008 - 00:00
У ЯПОНІЇ ПРОБЛЕМУ БРАКУ РОБОЧОЇ СИЛИ В МАЙБУТНЬОМУ ВИРІШАТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ РОБОТІВ

Роботи допоможуть упоратися з проблемою браку робочої сили в Японії, що зіткнулася зі стрімким старінням населення, говориться в дослідженні Machine Industry Memorial Foundation. За підрахунками фонду, до 2025 року роботи могли б виконувати роботу 3,5 млн. людей.

До того часу чисельність населення Японії, що працює, скоротиться на 16%, а кількість людей старшого віку сильно зросте. Такі прогнози японського уряду, занепокоєного тим, хто працюватиме у країні, яка не бажає вдаватися до масштабної імміграції. Machine Industry Memorial Foundation вважає, що роботи могли б компенсувати брак людей. Причому йдеться скоріш не про те, що кожний робот замінить одну людину, а про те, що роботи допоможуть людям зекономити час для занять важливішими справами. Роботи можуть бути найрізноманітнішими: від крихітних апаратів для обстеження органів до високотехнологічних пилососів.

На думку дослідників, якщо доручити роботам, наприклад, спостереження за здоров’ям немолодих людей, відпаде необхідність у постійному сестринському персоналі, й у 2025 року Японія зможе зекономити 2,1 трлн. ієн ($21 млрд.) на страхових виплатах немолодим людям. Няньки та доглядальницi могли б економити понад годину щодня, якби роботи допомагали їм наглядати за дітьми, немолодими людьми і виконувати деяку хатню роботу, говориться в дослідженні, пише gzt.ru. В обов’язки роботів могло б входити читання вголос або допомога старим, коли ті приймають ванну.

«Вік, по досягненні якого немолодим людям дозволено йти на пенсію, збільшено до 65 років. Будуються дитсадки для того, щоб більше жінок змогли працювати вдень. Є тенденція і до збільшення квоти на іноземних робітників. Але жоден із цих заходів не допомагає впоратися зі збільшенням браку робочої сили», — розповів Reuters один з авторів дослідження Такао Кобаяші. На його думку, роботи важливі тому, що вони могли б певною мірою скоротити брак працівників.

Наразі коефіцієнт народжуваності в Японії становить 1,3 дитини на одну жінку. Це набагато нижче за рівень, потрібний для забезпечення нормального відтворення населення. За оцінками уряду, вік 40% японців до 2055 року перевищить 65 років. Це змушує всерйоз замислитися над тим, хто піклуватиметься про старіюче населення.

З точки зору Кобаяші, щоб роботи дійсно допомогли впоратися з дефіцитом робочих рук, їх потрібно значно вдосконалити. «Роботи коштують дорого. Над тим, щоб вони виконували ті чи інші функції, треба ще добре попрацювати. До того ж, існує такий чинник, як психологічні установки людей, — додає він. — Люди мають добровільно погодитися на використання роботів».

Катерина ЯКОВЛЄВА
Газета: 
Рубрика: