Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Родом із казки

Київський академічний театр юного глядача на Липках відсвяткував ювілей
29 грудня, 2009 - 00:00

У 85 років новий життєвий етап тільки починається. Тим паче, якщо душа ювіляра — молода, енергія — невичерпна, а плани на майбутнє — великі. Ось і для ТЮГу на Липках ця цифра — лише показник досвіду, художнього рівня, а також свідоцтво величезного творчого багажу.

МІЖ МИНУЛИМ І МАЙБУТНІМ

Театр юного глядача, що отримав 2004 року статус академічного, народжений 1924-го завдяки Олександру Соломарському й Ірині Дєєвій. Першою виставою театру стала казка «Мауглі». Молодий колектив відразу показав високий художній рівень. Адже невипадково в ті далекі роки з театром співпрацювали такі відомі майстри, як Бучма, Кошевський, Лундін, Вершилов та інші (навіть сам Станіславський брав участь у постановці «Синього птаха»).

У довоєнний час знаковими для колективу стали вистави «Ревізор» і «Одруження» за Гоголем, «Платон Кречет» за Корнійчуком, «Сава Чалий» за Карпенком-Карим, «Вільгельм Тель» за Шіллером, «Дон Кіхот» за Сервантесом, «Прибуткове місце» за Островським. Пізніше у ТЮГу працювали Чайковський, Судьїн, Бугаєв, Мерзликін, а з 1991 року художнім керівником ТЮГу є Віктор Гирич. Це досвідчений, серйозний майстер, якому в день народження театру було привласнено звання народного артиста України, він сьогодні є одним із найбільш цілісних режисерів, що творять для юного покоління. Крім того, він створив справжню оазу для акторів: одні з часом вилітають із рідного гнізда, поселяючись в інших театрах столиці, інші — так і залишаються «родом із дитинства»: дорослішаючи професійно, не бажають дорослішати душею.

МИСТЕЦТВО БЕЗ КОРДОНІВ

На сцені звучить гімн кохання — чистого, жертовного й завжди своєчасного. Класичні герої перетворюються на сучасних хлопця і дівчину, готових загинути в ім’я високого почуття. Вони — герої шекспірівської трагедії «Ромео і Джульєтта». Навесні пробуджується лісова царівна. Білява красуня чує пісню чарівної сопілки — й у її душі прокидаються світлі почуття. Світ природи та світ людей не завжди знаходять спільну мову. Але об’єднати їх може знову лише кохання. Зворушлива, ніжна, шляхетна Мавка з вистави «Лісова пісня» допомагає повірити у диво та вічність добра.

А ось Мама-Бегемотиха зі своїми дітьми співає веселу пісню, і маленький глядач у залі голосно аплодує і навіть пританцьовує. Це казка «Добрий Хортон», яка зворушує кожне дитяче серце. Хлопці й дівчата живуть романтикою, вірять у щасливе майбутнє, казку і справжню дружбу. Адже вони — герої вистави «Романтик із планети Еbey», поставленої для юного глядача. А дещо істеричний зневірений Акакій Акакієвич гине від горя, бо в нього відібрали щастя — нову шинель. Це йде «Шинель» за Гоголем на малій сцені театру.

Є в цьому театрі іронічна й по-театральному видовищна «Закохана витівниця» за Лопе де Вега, динамічні, соціально актуальні «Вовки і...» за Островським, життєвий, філософський, душевний «Мій бідний Марат» за Арбузовим. У ТЮГу кожен глядач знайде свій, близький йому матеріал, незалежно від віку, характеру та психологічного настрою. Від Мольєра до Братів Грімм, від Чехова й Набокова до Франка. І для багатьох театр на Липках — це перший глядацький досвід.

ПРИВІТАННЯ ЮВІЛЯРА

Відкривається завіса — перед гостями і друзями театру гарні, натхненні й, звісно, завжди молоді майстри Театру юного глядача. Вони готові радіти і приймати поздоровлення. В день 85-річчя привітати ТЮГ-овців зібралися представники столичні театрів. Їхні подарунки різноманітні: музичні номери, комічні репризи, пісні, танці, поетичні рядки, драматичні етюди та навіть цілком «матеріальні» несподіванки. Не лишили без уваги ювіляра і представники влади, передавши текстові вітання, державні нагороди і просто коштовні дарунки.

Але головний подарунок — це очі глядачів, що горять вдячністю. Тому покваптеся, покваптеся до ТЮГу. Живіть, захоплюйтеся, насолоджуйтеся і молодійте душею. З Днем народження, ювіляре!

Олена ВАРВАРИЧ, фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: