Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Романтик Кінбурнської коси»

У Миколаєві відкрили виставку мариніста Володимира Зебека
8 серпня, 2012 - 00:00
«КВІТИ» / ФОТО З САЙТА NUART.COM.UA
«БЕЗ НАЗВИ» / ФОТОРЕПРОДУКЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

«Романтик Кінбурнської коси» — саме таку назву має виставка художника-мариніста Володимира Зебека, яка відкрилася в миколаївському Музеї суднобудування та флоту. 28 унікальних робіт із приватних колекцій миколаївців представлено на виставці. Як зазначає Галина Третьякова, завідувачка науково-просвітницького сектору музею, назву виставки було обрано не випадково: «Тут представлено роботи нашого земляка Володимира Зебека, який понад 50 років, тобто більшу частину свого життя, живе та працює на Кінбурнській косі».

 

Нелегка доля художника — втрата батька від голодної смерті у 30-ті роки, перебування з сестрою в дитячому будинку — наклала свій відбиток на роботи митця. Будучи ще малою дитиною, Володимир Зебек відчув болючу самотність, яку, мабуть, несе через усе життя. Його роботи унікальні. Органіка творчості художника не може трактуватися стереотипно. Чарівник морських пейзажів, пристрасний співець двох могутніх стихій — неба і моря, він усе життя б’ється над розгадкою чарівної магії неба та води. Найтонші відтінки променів сходу і заходу сонця, місячного сяйва, що відбивається в спокійній воді, боротьба стихії та їхня мирна гармонія — все підвладне його магічному перу.

 

«Особисте містичне сприйняття і вираження світогляду Володимира Зебека унікальне. На його полотнах і сяючі степи, мадонни та рибалки, і самотні кораблі. Переважно це самотній корабель на бурхливій стихії моря. І звісно ж, дивне море — як і його саме життя», — захоплено говорить Галина Третьякова. Колекціонери з усього світу мріють роздобути картини майстра, а нині всі громадяни можуть насолодитися роботами, представленими на виставці в Миколаєві.

Анастасія Трошина, корпункт «Дня» в Миколаєві
Газета: 
Рубрика: