Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розмах крил – 117 метрів

Найбільший у світі літак здійснив перший політ над пустелею в Каліфорнії
16 квітня, 2019 - 10:26
ФОТО РЕЙТЕР

Літак під назвою Roc піднявся в повітря 13 квітня, приблизно о 7.00 за місцевим часом, пробув у польоті понад дві години, а потім безпечно приземлився в повітряно-космічному порту Мохаве, під вітання натовпу з сотень людей, повідомляє Reuters.

Машина розвинула швидкість 300 кілометрів на годину та піднялася на висоту близько п’яти кілометрів. Демонстраційний політ відбувався над пустелею Мохаве, штат Каліфорнія, США.

Roc є дітищем корпорації Stratolaunch Systems і призначений для виведення в космос ракет і супутників, такий літаючий стартовий майданчик. Літак складається з двох фюзеляжів завдовжки 73 метри, з’єднаних спільним крилом у 117 метрів завширшки. Для порівняння, розмах крил легендарного Ан-225 «Мрія» — 88 метрів, довжина футбольного поля — 90—120 метрів. За допомогою шести двигунів літак зможе піднімати навантаження вагою понад 220 тонн на висоту майже 10 кілометрів.

Stratolaunch Systems — американська венчурна аерокосмічна компанія, що спеціалізується на доставці вантажів у космос. Її створили один із засновників Microsoft Пол Аллен, який помер у жовтні 2018 року, та аерокосмічний конструктор Берт Рутан.

Газета: 
Рубрика: