Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розмаїття ґерданів

Музей історії релігії у Львові запрошує на гостину
14 квітня, 2022 - 17:12

«День» неодноразово розповідав про те, що майже всі львівські галереї відновили роботу.

Також повертаються до звичного, з відвідувачами, життя й музеї Львова, і серед них – Музей історії релігії. 

«У зв'язку з дією воєнного часу наш музей працює лише частково та із дотриманням належних заходів безпеки, – зазначено а ФБ-сторінці цього культурно-освітнього закладу. – Але ми підготували для вас ряд заходів, які допоможуть познайомитись з цікавими куточками міста Львова та його історією».

Завтра, 15 квітня, львів’ян та гостей міста запрошують на зустріч з народними майстринями, які творять прикраси з бісеру, – Іриною Білик (Львів) й Оксаною Балабухою (Харків), і це буде експозиція «З глибини століть: українська традиція сходу і заходу».

«За освітою – педагоги, а митці – за покликанням. Ірина та Оксана беруть активну участь у семінарах, колективних і персональних виставках, фестивалях, – розповідають, анонсуючи виставку, її організатори. – Роботи майстринь є у приватних колекціях Латвії, Австрії, Австралії, Німеччині, Польщі, Канади, США (Ірини Білик); Італії, Німеччині, США, Франції, Новій Зеландії (Оксани Балабухи)».

На виставці «З глибини століть: українська традиція сходу і заходу» –  розмаїття ґерданів. Це прикраси на голову, шию, вуха, груди, руку, поясні вироби. У роботах майстрині використовують геометричний, рослинний, зооморфний, орнітоморфний, антропоморфний орнаменти, рапорт, композицію. Працюють в техніці мозаїки, ажурного силення, нанизування, ткацтва, дебеле (ця техніка прийшла з Африки, в перекладі – «рибна кістка». – Т.К.), слов’янка, огалала, фрі-форм, а також в техніках цеглинкового, кругового і джгутового плетіння.

Ірина Білик вже не одне десятиліття досліджує, вивчає і популяризує традиції українського бісероплетіння, а також намагається відродити це давнє мистецтво. Серед авторських робіт мисткиня представить реконструкції старовинних ґерданів. На кожній роботі позначено джерело їхнього походження: Бойківщина, Лемківщина, Гуцульщина, Полісся, Буковина, Західне Поділля.

Відкриття виставки – о 16.00. Помилуватися розмаїттям ґерданів встигнуть всі охочі – показ чинний упродовж місяця.

Крім експозиції виставці «З глибини століть: українська традиція сходу і заходу», відвідувачів може зацікавити 15 квітня й майстер-клас «Великодній Зайчик і скручування свічечки», на який запрошують і дітей, і дорослих (вік 5 – 75), а також годинна екскурсія підземеллям будівлі.

А на 16 – 17 квітня, суботу і неділю, заплановані концерти органної музики.

Приходьте!

 

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото «Дню» надали організатори виставки.
Газета: 
Рубрика: