Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сценічний Клондайк

Вперше з 29 вересня до 8 жовтня відбудеться всеукраїнський фестиваль «Феєрія Дніпра»
27 вересня, 2017 - 10:57
ФОТО ЄВГЕНА ЧЕКАЛІНА

Організатори заходу обіцяють, що це має стати визначною культурною подією в театральному житті Дніпропетровщини. За десять днів у фестивальній програмі будуть представлені 12 резонансних вистав, які покажуть різні творчі колективи з Києва, Чернігова, Хмельницького Івано-Франківська, Сум і Запоріжжя на сцені Дніпропетровського академічного театру драми та комедії.

Відкриють форум господарі — митці з Дніпра, які цьогоріч відзначають 90-річчя з дня заснування свого прославленого колективу. Буде показана драматична феєрія «Лісова пісня» за однойменною поемою Лесі Українки в постановці режисерів Валерія Зубчика та Олексія Клейменова — як гімн великому коханню і як сценічна пісня про непросте співіснування людини та природи.

В афіші форуму глядачі побачать вистави різних жанрів — від комедій та бурлеск-мюзиклів до трагедій і драм. Так, 30 вересня Запорізький театр ім. В. Магара запросить публіку подивитися виставу для сімейного перегляду «Пеппі Довгапанчоха», яка створена за повістю однієї з найвідоміших письменниць світу — Астрід Ліндгрен. Ця захоплююча історія про кумедне дівчисько та її друзів підніме настрій як дітям, так і дорослим. А під час вечора Чернігівський музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка представить цікаве «прочитання» класики — «Комедії помилок» за Шекспіром у постановці Андрія Бакірова.

4 жовтня артисти Івано-Франківського театру покажуть знакову постановку «Солодка Даруся» за однойменним романом Марії Матіос (режисер Ростислав Держипільський), яка вже дев’ять років проходить з аншлагами не лише по Україні, а й за кордоном. Події вистави відбуваються на Буковині в 1930 — 1980-х роках. Головна героїня — дівчина, котра втратила дар мови за трагічних обставин і все життя страждає від власної німоти та людської глухоти. Актриса Галина Баранкевич, яка вражаюче грає роль Дарусі, виказує страждання героїні лише мовою тіла та мімікою, і ці її німі благання викликають сльози у глядачів... До речі, автор роману Марія Матіос буде почесною гостею фестивалю.

Оригінальні, різножанрові роботи також представлять: Хмельницький театр ім. М. Старицького («Наречений із Єрусалима»), Дніпровський молодіжний театр «Віримо!» («Самовбивця»), Київський театр на Подолі («Звідки беруться діти»), Сумський театр ім. М. Щепкіна («Хто винен?»), Дніпропетровський український театр ім. Т. Шевченка («Мікадо»), Київська майстерня «Сузір’я» («Соломон у спідниці»).

За програмою фесту відбудуться майстер-класи художнього керівника Київського театру на Подолі Віталія Малахова та знаменитої актриси театру і кіно Ади Роговцевої.

Закриє «Феєрію Дніпра» трагікомедія «Мотузка» (на фото) — це постановка Олексія Лісовця за п’єсою сучасного драматурга Михайла Хейфеця (Ізраїль) у виконанні артистів Київського театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: