Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Секрет французького здоров’я

Дві склянки червоного вина на день перешкоджають накопиченню жиру й старінню
25 червня, 2008 - 00:00

Люди, котрі мешкають у Франції, набагато рідше страждають на ішемічну хворобу серця, ніж ті, які проживають у Великої Британії, хоча в їхні організми надходить стільки ж насичених жирів, скільки в англійців. Це явище вже давно охрестили французьким парадоксом. Але, як стверджується в новому дослідженні, пояснення цього парадоксу криється в тому, що французи люблять випити за обідом склянку-дві вина, пише gzt.ru. Дослідники зосередилися на хімічному елементі, який входить до складу червоного вина й називається ресвератрол. Цей елемент також зустрічається у винограді, гранатах та інших продуктах.

Попередні дослідження показали, що ресвератрол здатний нейтралізувати токсичний ефект продуктів із високим вмістом жиру, які псують печінку. Проте в новій роботі, опублікованій у журналі PloS ONE, вперше повідомляється, що включення навіть низьких доз ресвератролу до їжі мишей iстотно впливає на генетичні механізми старіння і може надавати захисну дію відносно серця.

Зокрема, низькі дози ресвератролу викликають такий самий благотворний ефект, що й низькокалорійні дієти, за яких людина отримує повний набір поживних речовин, але приблизно на 30% менше калорій, аніж звичайно. Відомо, що обмеження калорійності їжі продовжує життя і уповільнює старіння організму, пов’язане з такими хворобами, як ожиріння, діабет і рак.

«Виходить, що доза ресвератролу приводить споживання калорій у природну рівновагу», — каже старший дослідник, професор Річард Вейндруш з Університету Вісконсин-Медісон.

Однак важливо, що ресвератрол — лише один з елементів здоров’я, які у вині називаються поліфенолами. Тепер стало зрозуміло, чому склянка чи дві вина корисні для здоров’я. «Ресвератрол за своєю дією подібний до дієти з обмеженим прийомом калорій, і його дія відбувається на рівні експресії генів», — пояснює професор Томас Пролла, який також брав участь у дослідженні.

У новому дослідженні порівнювалася робота генів у тварин, яким обмежили надходження калорій, та у тварин, яким давали невеликі дози ресвератролу. Вчені виявили дивні збіги, каже провідний дослідник лікар Жамі Баржер із LifeGen Technologies.

У серці, наприклад, існує щонайменше 1029 генів, які змінюються з плином часу і погіршують свою роботу. Та й саме серце з віком працює все гірше.

У тварин на низькокалорійній дієті 90% генів серцевого м’яза зазнали зміни генної експресії, тоді як низькі дози ресвератролу згорнули назад пов’язані з віком зміни у 92% генів.

Резюмуючи сказане, вчені зазначають, що склянка вина або прийом у їжу продуктів чи добавок, які містять бодай невелику кількість ресвератролу, стане важливим чинником уповільнення старіння серцевого м’яза.

Газета: 
Рубрика: