Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Що є авангард, четвертий рік вирішують на конкурсі «Smirnoff»

26 травня, 1999 - 00:00

Проте якщо основні умови залишаються незмінними, то «місцеві» кризи вносять свої неминучі поправки. Цього разу грошову допомогу для виконання колекцій в матеріалі (нехай і доволі символічну) було відмінено, що дозволило журі конкурсу, який здійснював відбір кандидатів, недбало попросити 45 (!) претендентів із 120, які подали ескізи, пошити колекції для більш докладного розгляду. З них для безпосередньої участі в конкурсі було відібрано 25 (звичайно 10 — 12, однак цього разу це, в прямому сенсі, нічого не коштувало).

Це все преамбула. Тепер — про сам конкурс. Заздалегідь хочу вибачитись, якщо щось пропущу, але захід пройшов зі стрімкістю добре відрепетируваного фокуса або «тура» гри в наперсток: дивіться пильніше, все відбувається на ваших очах! Популярний ведучий із Нового каналу ледь встигав зачитувати почасти доволі претензійні й, на жаль, настільки ж банальні «кредо» колекцій, як дві моделі, пройшовшись «хвостами» по обличчях журі (був і такий епізод), зникали за лаштунками.

Але, як не швидко мигкотіли «картинки», дещо вловити все-таки вдалося. Як і раніше, головна проблема — в термінології. Поняття «авангардна мода» зараз взагалі важко визначити, воно розмите, але, здається, вже можна сказати, що саме цією модою не являється. Авангардна мода сьогодні — це не дотепні вироби різного ступеня складності, не злегка адаптовані костюми різних епох і не щире захоплення надзвичайними можливостями нетрадиційних матеріалів. Тобто все це може бути, але як засіб, а не мета. Мета ж авангардної моди, хоча, вочевидь, над цим мало хто з конкурсантів задумався, явна: бути в авангарді моди. Але це, виявляється, якраз найскладніше.

Утім, це лише приватна думка, яку просто можуть не розділяти не тільки конкурсанти, а й члени журі. Щодо останніх, то їхнє ставлення до проблеми сповна відбив вибір призерів. Третє місце було присуджено надзвичайно авангардній колекції Лілії Глімбоцької з жовто-зеленої клейонки, з головним убором, з якого за допомогою трубочки вилітали мильні бульки, та іншими дотепними знахідками. Друге місце дісталося Юлії Гуралчук, переможниці торішнього конкурсу. Й тоді, й зараз Юля представила чоловічу колекцію, цього разу з цікавим безлекальним кроєм і цілком трендову. Ну, а перше місце й путівку до Гонконгу завоював уже доволі відомий, незважаючи на свою молодість, київський дизайнер Федір Савченко, з яким — і це, щоб уникнути пересудів, що виникли, хочеться підкреслити особливо, — член журі Сергій Бизов не зв'язаний комерційними інтересами. Федір лише стажист у його фірмі, й термін їхнього контракту незабаром закінчується.

На цьому дискусія про авангардну моду завершилася — до наступного року.

Зоя КОЛОТУШКІНА, «День»
Газета: 
Рубрика: