Чорниця. всім нам, любителям провести час за комп’ютером, дуже корисно скуштувати свіжої чорниці або випити чаю з сушеними ягодами, зазначає mail.ru. Чорниця дуже добре впливає на обмінні процеси в сітчатці ока. Чорниця містить багато вітаміну С, пектини, каротин, залізо й марганець. Це чудова ягода для лікування застуд, має закріпляючі властивості. Користь ягоди зберігають і в сушених плодах, і у варенні.
Червона смородина. містить цукор, пектини, кислоти та дубильні речовини. Смородина добра для загального тонусу, допомагає вгамувати нудоту, великий вміст вітаміну С робить смородину добрим союзником у боротьбі із застудними захворюваннями. Її родичка, чорна смородина, багатша на корисні речовини, крім того, вона містить ефірні олії, завдяки яким використовуються не лише ягоди, а й листя чорної смородини. Чорна смородина — природний полівітамін, вона містить винну й янтарну кислоти, йод, марганець, залізо. Перероблена чорна смородина використовують як потогінний засіб, також смородина може підняти загальний тонус організму й посилити опірність інфекціям.
Малина. Кого з нас не лікували в дитинстві малиновим варенням? Інколи навіть вдавали, що захворіли, щоб отримати ложку ароматного варення, чи не так? Малина містить велику кількість саліцилової кислоти, вітамін С, солі заліза, міді й калію. Має потогінні й жарознижуючі властивості, легкий сечогінний ефект, раніше вважалася засобом від цинги, нарівні з лимонами. За змістом заліза малину випереджає, мабуть, лише агрус і вишня. Листя малини також використовується в кулінарії й медицині, наприклад, як компонент для чаю.
Суниці. В суницях багато вітаміну С, каротину, вітамінів В1, В2, РР, фолієвої кислоти, заліза, міді, кобальту й калію, фосфору, кальцію. Суниці вважають кальцієвим рекордсменом серед інших ягід і фруктів. Велика кількість пектинових речовин, які також містяться в суниці, позитивно впливає на організм. Клітковина м’яко діє на моторну й секреторну функції органів травлення, сприяє виведенню з організму холестерину. Цікаво, що у суниці вся рослина цілюща, й усю рослину від коренів до ягід можна використовувати для лікування. Навіть насіння містить багато заліза, якого потребує кров.
Калина. Ягоди калини нагадують за смаком смородину. До їхнього складу входять пектин, цукор, органічні кислоти, дубильні речовини, каротин, вітаміни С і Р (особливо багато вітаміну С — більше, ніж у цитрусових). Насіння калини багате на жирну олію — до 21%, у корі міститься гіркий глікозид вібурнін, що має лікувальні властивості.
Кавун. Велика й популярна літня ягода. Точніш, не ягода, а гарбузина, проте багато хто вважає кавун несправжньою ягодою. Свіжа соковита м’якоть кавуна — не лише приємні літні ласощі, вона допомагає очистити нирки, позбутися надлишків холестерину. Смугастий красень багатий на калій, магній, клітковину, вітаміни С, РР, фолієву кислоту. Основу кавуна становить вода з розчиненими в ній вітамінами та мікроелементами й клітковина. Часто саме кавуновій дієті віддають перевагу дівчата спекотними літніми днями. Незважаючи на солодкість кавуна, його можна їсти навіть діабетикам, хоча в усьому треба бути поміркованим.