Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Шляхетні вечорниці». Раут 2

Олег Скрипка та Галерея Тетяни Миронової продовжують відроджувати українську шляхетну традицію та високий національний стиль
21 жовтня, 2009 - 00:00
«БЕЛЛА» ВЛАДИСЛАВА ШЕРЕШЕВСЬКОГО СТАНЕ ОДНИМ ІЗ ЛОТІВ НА БЛАГОДІЙНОМУ АУКЦІОНІ В РАМКАХ «ШЛЯХЕТНИХ ВЕЧОРНИЦЬ»-2

У рамках культурно-просвітницького проекту «Шляхетні вечорниці», що покликаний популяризувати високу українську культуру та відроджувати традицію меценатства, Олег Скрипка й Тетяна Миронова вже вдруге запрошують на вишуканий світський захід у стилі ретро громадських діячів, меценатів, метрів образотворчого мистецтва, театру, музики, послів інших держав, мерів міст України, бізнес-лідерів та політиків.

«Шляхетні вечорниці» відтворюють атмосферу українських культурних зустрічей 1920-х рр., коли вишукані гості регулярно збиралися на арт-салони, дискутували про мистецтво, слухали поезію, джаз, танцювали танго.

У рамках «Шляхетних вечорниць-2» протягом одного вечора 22 жовтня відбудеться ціла низка подій: благодійний аукціон, виступ спеціально камерного оркестру Олега Скрипки з ексклюзивним музичним ретро-репертуаром, танго у професійному виконанні, представлення фотовиставки та книги, що присвячені Києву 20-х років минулого сторіччя.

Головною подією заходу стане благодійний аукціон. Лотами буде представлено роботи українського художника Владислава Шерешевського. Спеціально до «Шляхетних вечорниць» він створив ностальгійний ретро-цикл портретів романтичних красунь під назвою «Знайомі незнайомки».

— Мистецтво 20—30-х років — а це соцреалізм та абстракціонізм — залишило нам зовсім інакші зразки краси. Але паралельно існувала й інша культура, відбитки якої ми можемо бачити, наприклад, на листівках тих часів, — розповів «Дню» Владислав Шерешевський. — Образи наших бабусь залишилися саме на таких листівках. Це була традиція ще початку століття, коли похід до фотографа сприймався як свято, люди до цього готувалися, а фотографії дбайливо зберігали в альбомах. У той час у паралельних світах існували, з одного боку, індустріалізація, а з іншого — культурне життя, від якого, на жаль, через певні обставини майже не залишилося слідів. Я намагався відтворити візуальний образ того часу. Це образ міщанки, солодкавої дівчини — як своєрідна альтернатива жінкам Самохвалова — крупним, м’язистим, загартованим. На мою думку, про цю шляхетну культуру варто нагадувати українцям, бо в нас досі живе своєрідний стереотип, що українська культура — виключно сільська. Але ж насправді це не так. Справа в тім, що в минулому столітті моду диктували вихідці з глибокого села, так само, як і нині. Для них ближчий народний вид культури. Але розвивалася й міська культура — в Одесі, Києві, Львові, Харкові, й вона теж була українською.

Усі виручені з продажу полотен Владислава кошти буде передано в Київський міський благодійний фонд «Благодать» для допомоги малюкам із проблемами слуху, які гостро потребують лікування та придбання надточних слухових апаратів.

Олег Скрипка та спеціальний камерний оркестр на «Шляхетних вечорницях» виступлять у джазовому музичному образі. Музичне ретро-звучання доповнять танцювальні па — аргентинське танго у виконанні професійної танцівниці Інеси Ніколуліас і тангеро нового покоління tango fusion Дмитра Лакшина.

Візуальним тлом для шляхетного зібрання стане унікальна добірка раритетних фотопейзажів Києва, що також буде презентована в рамках «Шляхетних вечорниць». Ці світлини були випадково віднайдені в будинку шляхетної польської родини у Дрогобичі на Львівщині та передані галереї Тетяни Миронової. Уявлення про образ Києва 20-х років минулого століття доповнить також книга «Medical Club. Клініка в стилі модерн», що відтворює притаманні українській столиці сторічної давнини живопис, скульптуру, архітектуру, поезію, устрій життя громадян.

«Перед нами той Київ, який бачили та возвеличували Лесь Курбас, Олександр Вертинський, Анна Ахматова та Казимір Малевич», — цитує прес-анонс заходу слова одного з організаторів «Шляхетних вечорниць» Тетяни Міронової.

Марія ТОМАК, «День»
Газета: 
Рубрика: