Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Швидше в трамвай!

У Дніпрі розмістили колажі, які популяризують громадський транспорт
4 липня, 2019 - 10:04
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ПРОЄКТУ

Жителі Дніпра, які прогулюються проспектом Яворницького, мають можливість спостерігати незвичайні колажі. Розмістили їх у самому центрі міста не просто так. Їхня мета — продемонструвати цінності громадського транспорту.

Проєкт WhayTramway був створений у межах освітньої програми Youth active city. «Сьогодні Дніпро, як і кожне сучасне місто України, стикається з проблемою перевантаження вулично-дорожньої системи. Це призводить до багаточасових корків, стихійного паркування авто та найголовніше — до дискомфорту пішоходів. Сучасні міста світу проводять активну роботу щодо вирішення питання транспортного колапсу — вони розвивають структуру транспорту загального користування, покращують рівень його комфортності та безпеки. Таких змін потребує і місто Дніпро», — в цьому переконані організатори проєкту.

За їхніми словами, в проєкті передусім планують продемонструвати цінності громадського електротранспорту через інструменти візуальної комунікації. А це комікси, ілюстрації, стікери. WhayTramway має показати, що громадський транспорт належить мешканцям і має бути доступним та комфортним для них. А громада, зі свого боку, має впливати на його якість, формуючи запити.

«Як такий популярний транспортний елемент ми обрали трамвай. Він є одним із найбільш яскравих та характерних для Дніпра видів громадського транспорту і має низку переваг. По-перше, маршрут. Наприклад, дніпровський трамвай № 1 проходить через головні артерії міста. По-друге, простір — велика пасажировмісність та достатня кількість місць у вагоні, щоб почуватися комфортно. По-третє, наявність окремої колії. А це допомагає уникати корків», — зазначають ініціатори проєкту.

Серед переваг також швидкість, історичність та екологічність. Трамвай рухається зі швидкістю, що дозволяє роздивлятися місто. Це приваблює туристів, а історія дніпровського трамваю вражаюча. Трамвай у нашому місті існує вже 122 роки. Він почав працювати 1897 року, мав шість моторних вагонів та був німецького виробництва. Дніпро, а на той час ще Катеринослав, став третім містом Російської імперії, де з’явився електричний громадський транспорт.

Тож швидше в трамвай! — закликають організатори.

Тетяна СІДЕНКО, Дніпро
Газета: 
Рубрика: