Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сонячні акварелі

У рівненській галереї «Євро Арт» відкрилася виставка Олександра Бобришева, присвячена 35-річчю діяльності художника
12 жовтня, 2021 - 19:09
ФОТО НАДАНО ГАЛЕРЕЄЮ «ЄВРО АРТ»

На виставці «Таїнство акварелі» представлено п’ятдесят акварелей визнаного майстра, автора величезного творчого доробку, члена Національної спілки художників України та Міжнародного акварельного товариства (IWS).

Одна з робіт має назву «Скульптор». Завдяки цій роботі на виставці в Гонконзі три роки тому Олександра Бобришева журі визнало одним з ТОП-20 акварелістів світу.

— Представлені на виставці акварелі доволі широко презентують і мої мандрівки, і напрямки, в яких працюю. Це портрети, міські та морські пейзажі. Ось, до речі, Португалія, яка мені дуже подобається, акварель із серії «Білий пісок Балтики і знаковий для мене «Портрет скульптора»(«Казімеж Костка»), де я хотів показати спокійну і впевнену в собі людину. І тому такий його портрет я й зробив згодом, — розповів сам Олександр Бобришев.

35 років свого життя він присвятив акварелі, написав сотні картин, провів десятки персональних виставок у різних країнах. Про художника і його творчість говорили на презентації виставки мистецтвознавець Микола Бендюк, художник Віктор Гвоздинський, менеджер галереї Юлія Савуляк, колеги, учні та шанувальники його творчості. Саме у Рівному тридцять п’ять років тому відбулася перша персональна виставка Олександра Бобришева, у цьому місті він зростав як художник.

У двох залах галереї представлені здебільшого роботи останніх років, які ще не були представлені рівненським глядачам. В окремій локації розміщені акварелі з харківськими краєвидами. Роботи, виставлені в другому залі, можна умовно об’єднати під назвою «Мандри і зустрічі». Це акварелі з місць, де побував художник, і його особливі враження.

Акварель неповторна та індивідуальна, як почерки людей, вона — вмістилище найсміливіших експериментів із кольором, найдемократичніша, найдоступніша і, водночас, найскладніша техніка живопису. Усі картини Олександра Бобришева ніби наповнені повітрям і світлом, — відзначали гості виставки. — Здається, художник не просто малює, він створює емоції, які відчуває. І ці емоції переносять нас у його неповторний світ.

Окрім того, у День художника, який відзначається десятого жовтня, Олександр Бобришев провів у галереї «Євро Арт» майстер-клас (демонстраційну версію). Для двогодинної живописної імпрези художник обрав осінній пейзаж. Учасники дійства спостерігали за народженням акварельного сюжету від початку і до завершення. Глядачі могли відкрити для себе дивовижні секрети акварелі, її повітряну легкість, найтонші колірні нюанси, а ще й отримати безцінні поради майстра.

Людмила СТУПЧУК, за матеріалами Суспільне. Рівне
Газета: 
Рубрика: