Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Стартував Рік замків та палаців. Тих, які ще залишились...

27 лютого, 2008 - 00:00
ВІДРЕСТАВРОВАНИЙ ПАЛАЦ ПОТОЦЬКИХ Є ОДНІЄЮ З ВІЗИТОК ЛЬВОВА

Символічно, що саме у Золотій залі палацу Потоцьких у Львові, в області, де реставрується чимало замків та палаців, відбулося урочисте підписання Декларації про наміри голів обласних рад Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей оголосити 2008 рік Роком замків та палаців Західної України.

Представники обласних рад, які поставили підписи під декларацією, зобов’язалися сприяти об’єднанню зусиль щодо збереження автентичності та самобутності замків та палаців регіону; сприяти популяризації відомостей про них в Україні та за її межами; звернутися до Президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра та віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань, а також до міжнародних організацій, громадських діячів, зарубіжних регіонів та міст, які мають побратимські стосунки з Західною Україною, із закликом підтримати проголошену ініціативу.

Ні для кого не секрет, що замки та палаци України перебувають нині в жахливому стані й держава мало приділяє уваги тому, що безжалісний час їх доволі стрімко нищить. Хоча останнім часом на рівні регіонів робиться чимало. Приміром, на Закарпатті протягом двох останніх років півтора мільйони бюджетних коштів були виділені на відновлення Мукачівського й Ужгородського замків, цього року на це призначено ще 700 тисяч. Звичайно, цього замало, особливо з огляду на величезну духовну потребу людей бачити ці архітектурні перлини. Лише минулого року понад 100 тисяч туристів відвідали Ужгородський замок, що вже відкрився після реставрації. А цього року таких людей буде набагато більше, адже чутка про красу цієї архітектурної пам’ятки швидко шириться.

І на Волині діє програма, скерована на збереження та відновлення історичної спадщини. Тут зусиллями громади та бюджетними коштами реставрується Луцький замок ХIV століття, що разом із Кам’янець-Подільським замком увійшов в перелік семи чудес України.

На Львівщині 18 травня відбудеться урочисте відкриття великого палацу Золочівського замку, який минулого року відвідало 92 тисячі туристів. Активно реставруються Підгорецький та Жовківський замки, що теж є перлинами культурної спадщини України.

Однак для того, щоб уся ця діяльність набула системного та повноцінного характеру, потрібні законодавчі зміни — прийняття закону, що сприяв би регулюванню та залученню коштів на реставрацію архітектурних пам’яток України. Потрібно уточнити списки об’єктів, що належать до архітектурних пам’яток і перебувають під охороною держави. Про це йшлося під час прес-конференції з нагоди проголошення Року замків та палаців. Як і про те, що необхідно нарешті вирішити: приватизуються у нас ці споруди чи ні? А якщо так, то потрібно це робити на законних підставах, докладно виписавши умови та порядок. Звичайно, у такої приватизації є противники та прибічники, суспільство ще не вирішило, що краще — залишити це надбанням народу і реставрувати поволі та із втратами, чи віддати у руки людей заможних, що відреставрують швидко, однак залишать для своїх потреб? Та залишати це питання проблемним, множачи судові справи та незадоволення громади, далі вже неможливо.

Рік палаців та замків матиме, звичайно, свої планові імпрези, запрограмовані акції, однак головним завданням, знову ж таки, повинна стати консолідація суспільства. І тому ініціатори проведення року мають надiю, що до них долучаться інші області, інші регіони. Щоб спільно зберегти замки та палаци, які є унікальним явищем не лише для усієї України, а й для світу. Висловлювалася надія і на те, що Євро-2012 надасть потужний імпульс усій цій діяльності. І цей рік називали роком особливої активності. Одна засторога — щоб авральні заходи (а саме так триває підготовка до Євро) не призвели до руйнації архітектурних пам’яток. Що є дуже і дуже вірогідним...

Ірина ЄГОРОВА, «День» Фото автора
Газета: 
Рубрика: