Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Так ми можемо розвиватися»

Дні «Дня» на Вінниччині продовжено до 24 вересня!
5 вересня, 2017 - 09:55
МАМИНА РАДІСТЬ / ФОТО ОЛЕГА НИЧА

Рекордне турне нашої фотовиставки цього року завершується в Ольгополі, селі в Чечельницькому районі Вінницької області. Нагадаємо, вперше за 18 років існування виставки протягом року вона встигла побувати в 11 місцях. Останніми пунктами мандрівки стали Чечельник та Ольгопіль. У певному сенсі ці невеликі населені пункти подають приклад деяким великим містам — тут «День» знають давно, тут у нас багато однодумців, які прагнуть більше знати про історію України та її сьогодення.

У Чечельник та Ольгопіль ми приїхали вшосте. За кілька тижнів на виставці побувала не одна сотня жителів району. Юлія Химишинець на відкриття Днів «Дня» на Вінниччині приїхала із села Вербки. Юлія на нашій виставці уже вдруге. Вона викладає трудове навчання та образотворче мистецтво і також є заступником директора з виховної роботи у Вербській загальноосвітній школі. З події повезла «гостинець» учням — книжку «Сестра моя, Софія...» і передплату на газету. Між іншим, такі подарунки завдяки давньому другові «Дня», директору агрофірми «Ольгопіль» і депутату Вінницької облради Павлу Каленичу отримали всі школи Чечельницького району.

«Діти повинні розвиватися різносторонньо, цікавитися історією — адже без цього немає нашого майбутнього. Історію треба знати, щоб не повторювати помилки минулого. Тож велика подяка за такі подарунки», — коментує Юлія Химишинець.

На виставці вчительку вразили світлини, зроблені на Донбасі, де кілька років фактично триває війна. «Запам’яталися знімки з хлопцями-бійцями. Стало боляче від згадок про часи, коли це починалось, — ділиться Юлія. — Також запам’ятались веселі й позитивні світлини. Наприклад, робота Олега Нича «Мамина радість», де зображені мама з маленьким дитятком. Взагалі вразили знімки, на яких діти усміхаються. Розумієш, що в теперішньому часі перетинаються два виміри. З одного боку, життя триває і відроджується, з іншого — ми живемо у нелегку добу. І добре, що є це щастя в очах маленьких дітей. З’являється надія, що скоро настане мир. Розумієш, що є за кого боротися».

Для маленького Ольгополя фотовиставка «Дня» — велике свято. Адже, за словами Юлії Химишинець, у містах з культурними і просвітницькими подіями значно краще, там люди можуть більше ходити у театри, на виставки, до музеїв. «Для села дуже добре, коли приїжджають такі виставки, як ваша, — переконана вчителька. — Наші люди заклопотані справами і не завжди можуть поїхати до міста, щоб побачити щось цікаве. Добре, що до нас повертається культура. Так ми можемо розвиватися. Гарні книжки, чудові роботи фотохудожників — від цього на душі стає прекрасно, люди стають добріші до оточуючих».

Побачити XVIII Міжнародну фотовиставку «Дня» можна в Будинку культури села Ольгопіль до 24 вересня.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: