Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тайське стало явним

Відомий російський музикант опинився в центрі скандалу
8 липня, 2010 - 00:00
ФОТО З САЙТУ OPENSPASE.RU

Звістка про арешт всесвітньо відомого музиканта Михайла Плетньова й обшук у його помешканні не була б настільки шокуючою, якби його підозрювали в чому завгодно, але не в педофілії. Дуже хочеться вірити, що це помилка.

З Паттайї надходять суперечливі повідомлення, за якими важко скласти зв’язну картину того, що сталося. Проте виглядає безперечним те, що діям таїландської поліції щодо Плетньова в понеділок передував арешт тими ж таки посадовими особами тайця Трайпхопа Бунпхасонга увечері в неділю.

Бунпхасонга звинувачують у сутенерстві й рекеті, пов’язаному з дитячою проституцією. Поліцейський наряд на чолі з підполковником Омсіном Сукканкхою діяв за наводкою Центру захисту дітей і жінок. У будинку Бунпхасонга було виявлено цілий склад дитячої порнографії за участю хлопчиків 9—15 років. Під тиском доказів заарештований зізнався в усьому й дав свідчення.

У таких випадках один із захисних прийомів обвинувачених полягає в тому, щоб назвати серед своїх клієнтів гучні імена, сподіваючись, що власники цих імен вигороджуватимуть себе, а разом із собою й постачальників малоліток. Саме так і вчинив Бунпхасонг. Наступного дня підполковник Сукканкха зі своєю командою з’явився в клубі, яким володіє Плетньов, і взяв під варту знаменитого піаніста й диригента.

Його ім’я, судячи з усього, нічого не говорило поліцейським, бо в першому повідомленні воно було спотворене до невпізнання, але фотографії заарештованого не залишали сумнівів у тому, що йдеться про Михайла Плетньова.

З клубу вся група разом із заарештованим попрямувала до його будинку для проведення обшуку. У депешах російських інформаційних агентств підкреслюється, що Плетньов не звертався по допомогу до посольства Росії в Бангкоку — про інцидент стало відомо в Москві з повідомлень преси, й посольство підключилося за вказівкою МЗС.

Головна незрозумілість стосується результатів обшуку. Найбільші світові агентства повідомили, що в будинку Плетньова знайдено велику кількість порнографічної продукції за участю неповнолітніх і фотографії самого Плетньова з дітьми «в компрометуючих позах». Проте консул посольства РФ Андрій Дворников заявив РІА «Новости», що під час обшуку «нічого підозрілого не знайшли».

З повідомлень агентства не можна зрозуміти, з’ясовував Дворников ситуацію на місці чи на відстані — в усякому разі, з Плетньовим він розмовляв по телефону. Кореспондент РІА «Новости» зв’язався також з підполковником Сукканкхою, який очолює слідчу групу. Той повідомив, що Плетньов не пов’язаний із мережею розповсюджувачів дитячої порнографії й що слідчі дії щодо музиканта проводилися у зв’язку із заявою опікунів 15-річного підлітка про його розтління.

Плетньов нещодавно відкрив дитячу музичну школу в своєму будинку. Не виключено, що постраждалий — один із його учнів.

Сам Михайло Плетньов, якщо вірити інтернету, по-різному викладає причини, чому ним зацікавилася поліція. За однією версією, він позичив комп’ютер у знайомого, а в ньому якраз і знайшли дитяче порно. За іншою — підозри на нього накликав місцевий житель, який знімав один із будинків, що належать Плетньову, а в будинку самого Плетньова все виявилося чисто. На відеозапису обшуку видно й чути, як Плетньов на запитання поліцейського «Звідки у вас це?» (про що саме йдеться, незрозуміло) відповідає, напружуючи пам’ять і пересмикуючи в руках якийсь папірець: «Не пам’ятаю... Мені хтось це дав».

Музиканта звільнили з-під варти під заставу 300 тисяч батів (9 тисяч доларів), і він залишився під домашнім арештом, зобов’язавшись у середу з’явитися до суду. «Жодних звинувачень Плетньову не висунуто», — радісно повідомили російські агентства й консул Дворников. Вони забули уточнити, що звинувачення висуваються в суді, що й сталося в середу. Як повідомляє AP, Плетньова звинувачують у згвалтуванні 14-річного підлітка, а також у тому, що він фотографувався з іншими хлопчиками в непристойних позах.

Музикантові загрожує до 20 років ув’язнення. Він залишається під домашнім арештом і зобов’язаний відмічатися в суді кожні 12 днів. Йому заборонено вступати в контакт зі свідками у справі. «Усе це — результат непорозуміння», — сказав Плетньов кореспондентові АР по телефону, проте пояснювати, що він має на увазі, не став.

Михайло Плетньов не вперше потрапляє в подібні історії. Свого часу він виявився серед свідків у справі сумнозвісної «Блакитної орхідеї» — російської злочинної групи з виготовлення дитячої порнографії; один з обвинувачених з метою самозахисту назвав тоді ім’я маестро як одного зі своїх клієнтів. У Японії його нібито звинуватили в сексуальних домаганнях до дитини, але не вистачило доказів.

Узагалі, російська преса в середу почала «зливати» Плетньова. Суворо висловився дитячий омбудсмен Павло Астахов. Дістали з архіву матеріали про закритість і загадковість Плетньова, а також про те, що в дитинстві він виховувався в інтернаті Центральної музичної школи. «Спочатку в одній спальні для молодших — нас там 18 осіб було. Величезна кімната, 9 ліжок по одній стінці, 9 — по другій. Це до 8-го класу. А потім три роки в старшій спальні. Ті самі 18 осіб», — це слова контрабасиста Сергія Корнієнка.

Згідно з останньою доповіддю Держдепартаменту США про торгівлю людьми в світі, становище із сексуальною експлуатацією дітей у Таїланді останніми роками покращується — відповідно до прийнятої шкали, країні присвоєно другу категорію, як і Росії (найвища — перша). Тайська влада вживає активних заходів для припинення цього кримінального бізнесу, які Вашингтон, проте, вважає недостатніми. У переліку пріоритетів нинішньої адміністрації США права дітей і жінок займають дуже помітне місце. Бажаючи поліпшити свою репутацію, Бангкок безкомпромісно переслідує педофілів.

ДОВIДКА «Дня»

Михайло Плетньов є потомственим музикантом. Він навчався в музичній школі при Казанській консерваторії, а потім у ЦМШ при Московській державній консерваторії імені П.І. Чайковського у Євгенія Тімакіна.

Після перемоги на VI Міжнародному конкурсі імені П. І. Чайковського розпочалася інтенсивна концертна діяльність піаніста. Він виступав по всьому світу із сольними програмами й разом з відомими оркестрами Європи та Америки — Філармонічними оркестрами Берліна, Лондона, Ізраїлю, Мюнхена, Чехії, грав під управлінням видатних диригентів сучасності — Клаудіо Аббадо, Бернарда Хайтінка, Лоріна Маазеля, Зубіна Мети, Курта Зандерлінга, Нееме Ярві.

Плетньов вважається одним із найкращих у світі інтерпретаторів музики Чайковського.

1980 року Михайло Плетньов дебютував як диригент. Він є засновником і художнім керівником Російського національного оркестру. Виступає як запрошений диригент з такими провідними музичними колективами, як Філармонічні оркестри Лондона, Токіо, Лос-Анджелеса й іншими.

1997 року Михайло Плетньов нагороджений Орденом «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня. Рівно через десять років він нагороджений аналогічним орденом III ступеня. 2005 року він став лауреатом премії Grammy за найкраще виконання камерної музики.

2006 року Плетньову присуджена Державна премія Російської Федерації в галузі літератури й мистецтва 2005 року — за видатну виконавську майстерність і новаторство в галузі музичного мистецтва, що відкрили нову сторінку у вітчизняній і світовій культурі.

З 15 лютого 2006 року Михайло Плетньов є членом Ради при президентові Російської Федерації з культури та мистецтва.

Володимир АБАРИНОВ, grani.ru
Газета: 
Рубрика: