Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Театр перед веб-камерою

«Рецепт» полтавчан, як залишатися в творчій формі
5 травня, 2020 - 11:17
ОДНА З ОСТАННІХ РЕЗОНАНСНИХ ПРЕМ’ЄР — «СОБАЧЕ СЕРЦЕ» ЗА М. БУЛГАКОВИМ У ПОСТАНОВЦІ С. ПАВЛЮКА / ФОТО ОЛЬГИ КОВАЛЕНКО

Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Гоголя працює дистанційно, пропонуючи своїм глядачам читки наживо, відео-інтерв’ю з акторами драми та хвилинку тренувань від артистів балету. Колектив знаходиться на карантині.

Звістка про тимчасове припинення роботи надійшла у момент, коли актори репетирували нову постановку «Юнона та Авось» (режисер Сергій Павлюк).

— Нам довелося відмінити прем’єру «Юнони та Авось», більше десяти аншлагових вистав, серед яких «Собаче серце», «Майстер і Маргарита» та інші, — розповів директор Театру ім. М. Гоголя Олексій АНДРІЄНКО. — Але найбільший біль — відміна нашого традиційного фестивалю «В гостях у Гоголя». Та ми віримо в краще, знаємо, що живий театр нічим не замінити, але продовжуємо такий важливий діалог з глядачами через сайт та соціальні мережі.

Технічні цехи театру зараз працюють за окремим графіком, проводять профілактику обладнання, продовжують роботу над декораціями до нової вистави, яку обов’язково покажуть глядачам. Творчий колектив дистанційно проводить репетиції.

На час карантину театр відкрив доступ до відео-записів чотирнадцяти вистав на сайті та ютуб-каналі театру. Нині творчий колектив освоює «театр перед веб-камерою»: на чолі з головним режисером театру Владиславом Шевченком актори читають п’єси у режимі онлайн. Уже відбулися читки наживо з елементами театралізації п’єс сучасних драматургів «Як Алла чоловіка купувала» Юрія Васюка та «Заблукані втікачі» Неди Нежданої. Автори п’єс пішли на контакт і допомагають у реалізації цих проєктів.

— Даний час ми намагаємося провести з користю для акторів та глядачів, розповів головний режисер театру. — Зробили рубрику «Карантинний бліц» у форматі відео-інтерв’ю, де говоримо з акторами про творчість та про те, які нові навики вони освоїли і чи важко їм дається ізоляція. Кожен із наших артистів балету записав хвилинне відео з вправами, що допоможуть всім залишатися в формі. Також вони зроблять записи уривків танців із вистав, за якими найбільше засумували. Ми отримуємо зворотній зв’язок на свою діяльність від глядачів, тому розуміємо, що зараз нам потрібно знайти можливість підтримувати у них цікавість до театру, дарувати найголовніше — емоції.

Окрім того колектив працює над новою виставою «Украдене щастя», прем’єра якої була запланована на початок наступного театрального сезону. Наразі режисер Владислав Шевченко проводить онлайн-репетиції, головний художник театру Ірина Кліменченко працює над створенням ескізів костюмів та декорацій. Відбулася зустріч у прямому ефірі з провідним актором театру Василем Голубом, який давно є улюбленцем публіки. Він почитав наживо для шанувальників художнього слова лірику Бориса Олійника та Михайла Шевченка.

Вся діяльність театру в умовах карантину — це, в першу чергу, віра в силу мистецтва, яке порятує від душевного неспокою і створить позитивний настрій всім, хто залишається вдома, хто давно планував, але відкладав похід до театру. Наразі є можливість «сходити» у віртуальний театру, відкрити для себе сприйняття театрального мистецтва, і побачити скільки навколо творчих людей, які в будь-яких умовах не залишаться без діяльності.

Ольга КОВАЛЕНКО
Газета: 
Рубрика: