Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Творчі секрети і педагогічні прозріння Крістіни Орбакайте

24 квітня, 2001 - 00:00

19 квітня стартував тур Крістіни Орбакайте по Україні. До нової концертної програми співачка підійшла, маючи в наявності пару нових, цілком пристойних хітів, а за плечима — могутню мамину підтримку. Вперше Алла Борисівна приділила стільки уваги доччиній творчості, що і художнім керівником програми стала, і з особливою прискіпливістю сама добирала репертуар Крістіни. Воно й зрозуміло, адже йдеться не лише про сімейний бюджет, але й про сімейний престиж. Як-не-як, після гастролей в Америці Крістіну назвали (з явним натяком на спадкоємність) «принцесою російської естради». А щоб виправдати таку довіру, без «королівської» допомоги Пугачової обійтися важко.

Художником-постановником програми став, природно, Борис Краснов. Без нього, як ви пам’ятаєте, не обійшлися концерти як Філіппа Киркорова, так і самої Примадонни. На жаль, глядачі не всіх українських міст зможуть натішитися витвором Краснова повною мірою. У таких містах, як Чернівці або Запоріжжя, повноцінні декорації розмістити на сцені не вдасться з технічних причин.

Ще одна мета, з якою Орбакайте їде в Україну, — це зробити якісний ремікс на одну зі своїх пісень. Попередньої домовленості про це вже досягнуто. Щоправда, з ким саме, співачка тримає в таємниці.

Крістіна під час своїх турів на рідкість невибаглива. Елементарні побутові умови і хороший звук на сцені — ось практично все, що їй потрібно на гастролях. Зі звуком часто виникають проблеми через те, що організатори до останнього не вірять, що Орбакайте співатиме не під «фанеру», і тому не забезпечують її необхідною апаратурою. Проте ця проблема не тільки Орбакайте.

Але не єдиною музикою живе Крістіна. З 1997 року вона грає в Театрі ім. М.Єрмолової. І — цілком успішно: за роль Панночки-селянки навіть одержала приз «За краще втілення жіночого образу в творах Пушкіна». В кіно багатьом запам’яталися її ролі у фільмах «Ліміта», «Гардемарини» і «Фара», не кажучи вже про «Опудало», що стало кінокласикою.

Незважаючи на щільний графік гастролей, Крістіна не забуває про виховання дітей. Вона сама зізнається, що два сини — це велика відповідальність. Зараз у неї проблеми зі старшим — Микитою. І вдача в нього складна, і з навчанням не все гаразд: наприклад, тверда «двійка» з англійської мови, тож дбайливій мамі довелося найняти синові репетитора. Тепер вона намагається більше уваги приділяти молодшому, аби не повторювати помилок виховання.

Орбакайте вважає себе гастрольною співачкою, а не клубною, і цим пишається. Для повноцінного концерту потрібен масштабний репертуар, і тому співачка принципово не робить ставки на так звані сингли, як Алла Пугачова, яка, наприклад, випускає одну-дві пісні на рік. Саме тому Пугачова бере такі тривалі паузи, щоб через півроку потішити шанувальників якимось новим хітом. Крістіна ж записує повноцінний альбом, і гастролі вже робляться конкретно під нього.

Практично не менше, ніж вокалу, Крістіна приділила уваги власним танцювальним номерам у супроводі шоу-балету, і тому обіцяє, що її концерти будуть вельми видовищними.

Турне пройде п’ятнадцятьма найбільшими містами нашої країни. А в Києві співачка виступить 2 травня в Палаці «Україна».

Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: