Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українці в Чилі

У Сантьяго відбулася виставка «Мій дім – Україна»
31 липня, 2022 - 13:35

Днями в місті Сантьяго проведено українську традиційну виставку "Мій дім – Україна", на якій було представлено роботи української етнофографині Анни Сенік, фотохудожниці Катерини Крючкової та проєкт сучасної мисткині Дарії Кольцової "Theory Of Protection".

Відвідувачі мали можливість ознайомитися з декором українського традиційного житла, старовинними рушниками та килимами, взяти участь в майстеркласах з писанкарства та Петриківки. Захід організовано некомерційною корпорацією "Corporacion cultural ucraniano-chilena MALVA" – першою організацією українців в Чилі.

Президент згаданої організації Оксана Тунська, українка, яка проживає в Чилі понад 8 років, зазначає: "Основні цілі нашої корпорації – надання інформації про Україну, її історію та культуру, забезпечення культурних обмінів між українцями та чилійціями, просування благодійних та освітніх проєктів, а також надання консультативної допомоги біженцям з України".

Віолетта Удовік, колишній український дипломат, яка переїхала до Чилі після повномасштабного вторгнення росії в Україну, відзначає дуже високий рівень активності української громади в Чилі: "Щомісяця громада проводить 2-3 благодійні заходи, а зібрані кошти надсилає в різноманітні фонди в Україні. Детальну інформацію можна знайти на такому ресурсі: https://www.chileapoyaucrania.com/. Також на зазначеному сайті є сторінка для реєстрації біженців з України".

Нагадаємо, що в Чилі проживає понад 500 українців, а після початку повномашстабної війни росії проти України до Чилі прибули приблизно 100 українських біженців. Чилійський уряд надав 250 000 доларів США гуманітарної допомоги нашій державі, а 1 липня відбулася онлайн зустріч між Президентом України Володимиром Зеленським і Президентом Чилі Габріелєм Боричем. Цьому передував візит чилійських депутатів до Києва, Ірпіня та Бучі. Дипломатична місія України в Чилі набула статусу Посольства у 2021 році.

Фото надано Віолеттою Удовік

Інформацію підготувала Ольга Квасниця
Рубрика: