Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Одесі відкрили арт-об’єкт «Дитинство 2022»

28 серпня, 2022 - 19:20

24 серпня на площі перед будівлею Одеської військової адміністрації було відкрито арт-об'єкт «Дитинство 2022», присвячений пам'яті українських дітей, які загинули від рук російських окупантів.

На протитанкових їжаках висадили чорнобривці, а замість горщиків використали 363 солдатські каски по кількості дітей, що загинули станом на той момент від рук російських агресорів.

Проєкт сповнений алегорій, метафор, і, найголовніше, він нагадує кожному про те, що нам є за що боротись і що захищати.

Так тужно й потужно відгукнулась на нього талановита письменниця Наталя Савчук (провідний бібліограф Національної бібліотеки України для дітей Наталя Марченко):

Сталеві струни, що розкрилені потяги наші несли, 

Світ розгортаючи крилами,

Стали сталевими їжаками,

Обрубками мрій і доріг, 

Яким не судилося прозвучати на повний голос.

 

На полях наших, у лісах, і навіть у парках

Яблуками - каски залізні, 

Грибочками - каски залізні.

Бо що ще мають зібрати дітям

Їжаки сталеві? 

 

Але діти - квіти. 

Що на землі, що в небі.

Сонцеокі ясні сміхотливці, сонячні зайченята.

 

У залізних долонях касок, вимощених землею,

Їх колише планета й вітри колискову співають..

Ось тільки серце ось-ось увірветься 

Від огрому їжаків сталевих

Моє...

 

"Це найжахливіша інсталяція, яку мені довелося робити. Ми розуміємо, скільки горя тут втілилося, і ми розуміємо думки кожного з батьків, який дізнається про загибель своєї дитини. Буча, Ірпінь, Харків, Одеса — усі міста постраждали. З того моменту, як народилась ця ідея, було відомо про 351 дитину. Зараз уже 363", — розповів автор проєкту відомий скульптор та художник Андрій Любов.

Всі шоломи, в які висадили чорнобривці, були розмальовані 13 та 20 серпня у Літньому театрі Міського саду маленькими одеситами. Десятки дітей позбавлялися негативу, вихлюпували всі свої емоції, переживання й таким чином за допомогою фарб перетворювали ці атрибути війни на горщики для квітів. 

«Рослину для висаджування теж обрано не випадково. Чорнобривець для українців – це своєрідний оберег і символ рідного дому, що росте біля кожної хати. Окрім цього ця квітка є найстійкішою до спеки й може вижити за невеликої кількості ґрунту», – розповіла директорка Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини облдержадміністрації Олена Олійник, яка активно сприяла реалізації проєкту.

Разом з цим Андрій Любов переконаний, що така інсталяція важлива не стільки для українців, які й так знають, в якій ситуації ми живемо. «Це послання більше до європейців про те, що зараз відбувається і продовжує відбуватись. Вони повинні побачити результати страшної війни і усвідомити їх», – твердить він.

Тому, як зазначив під час відкриття Одеський міський голова Геннадій Труханов, інсталяцію планують відправити до міста-партнера Венеції. «Сьогодні ми домовляємось із мером Венеції про розміщення інсталяції на Венеціанському бієнале. Ми обов'язково маємо показати всьому світу ціну, яку платить Україна у війні проти російських окупантів», – розповів він.

В Офісі генерального прокурора повідомили, що в Україні з початку повномасштабного вторгнення рф загинуло 379 дітей та понад 733 отримали поранення різної тяжкості. Найбільше дітей постраждало у Донецькій, Харківській, Київській, Чернігівській, Луганській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Сумській областях.

 

 

Ярослава Різникова
Рубрика: