Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від бойзбенда до «Зірки»

24 березня, 2004 - 00:00

На сьогодні альтернативна музика в Україні залишається неформатною. Великим досягненням для музикантів, працюючих у цьому напрямі, вважається навіть одноразове потрапляння у вітчизняний теле- або радіоефір. Для цього вони вдаються до таких хитрощів, як пом’якшення стилю або тісну дружбу з мас- медіа. Водночас, сусідня Росія демонструє, що альтернативна музика може бути дуже навіть популярною у широких масах.

Нині ім’я Дельфіна стало одним із головних синонімів альтернативної музики в Росії. Його альбоми розходяться по країні величезними накладами, його вірші знають напам’ять тисячі людей, для яких його творчість стала філософією життя.

Початком творчої діяльності Дельфіна вважають його приєднання 1992 року до скандально відомої групи «Мальчишник», де він вмить став явним лідером і автором практично всіх текстів. Iз появою Дельфіна «Мальчишник» різко змінив імідж і з бойзбенда перетворився на проект, головним завданням якого став епатаж публіки. Композиції стали настільки відвертими, що батьки закривали вуха своїм непідготовленим чадам. Ще перебуваючи у складі «Мальчишника» з 1993 року Дельфін паралельно почав займатися сольною творчістю, відчуваючи потребу в створенні глибших творів. Так народився його проект «Дубовий Гаай», завдяки якому артист plj,ed першу сольну популярність. Iз 1996 року, після розпаду «Мальчишника», Дельфін продовжує випускати альбом за альбомом, вражаючи величезну аудиторію своїх шанувальників пронизливими, відвертими віршами і потужним музичним звучанням своїх пісень. Він стає культовою особистістю, кумиром цілого покоління, але водночас стоїть окремо від усіх визнаних зірок музичного Олімпу. Його неможливо прирахувати до якогось музичного напрямку, або назвати його стиль стандартним музичним терміном. Щирість його творчості нікого не залишає байдужим. У січні 2000 року Дельфіна нагородили однією з найпрестижніших і найсерйозніших російських премій — премією «Тріумф» за внесок у вітчизняну культуру (саме слід замислитися цензорам вітчизняної альтернативи, яких висот може досягнути цей напрям). Цієї суботи у столичному клубі «Утюги» о 21.00 українські меломани зможуть особисто пересвідчитися, чи заслужено Дельфін отримав таку високу нагороду, на презентаційному концерті альбому «Зірка».

Володимир ДЕНИСЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: