Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від національного до суспільного — один рік?

10 листопада, 2005 - 00:00

Процес реформування Національної телекомпанії України у Суспільне ТБ можна пройти за півроку-рік, «оптимально, напевно, рік». Так вважає новопризначений президент НТКУ Віталій Докаленко, повідомляє Інтерфакс-Україна. Говорячи про план реформування каналу, він відзначив, що, «якщо потрібний план для відписки на папері — це одне, а життя розставить усе абсолютно по-іншому, оскільки телебачення має певну специфіку». На думку пана Докаленка, найпростіший план — це розпочати роботу консультаційних груп, які будуть займатись саме реформуванням каналу. Найболючішим питанням на каналі залишається, чи відбудуться все-таки масові звільнення працівників НТКУ, колектив якого на сьогодні — близько двох тисяч чоловік. Пан Докаленко зазначив, що наразі «навіть профспілки готові до реформи». За його словами, усі реально розуміють, що реформа відбудеться, і наразі самими профспілками розробляються критерії, оцінки творчої роботи. Віталій Докаленко також висловив впевненість в тому, що держзамовлення на НТКУ «повинне залишитись».

А «День» звернувся до експертів з проханням прокоментувати перспективи створення суспільного ТБ у зазначені новим головою НТКУ терміни:

Андрій ШЕВЧЕНКО, екс-кандидат на посаду голови НТКУ:

— Терміни, озвучені Віталієм Докаленком, є реальними. Всі розуміють, що нереально створювати суспільне мовлення до парламентських виборів, і це точно реально після виборів. Але ми говоримо про кілька складових: організаційна, фінансова та виробнича. За моїми переконаннями, створення СМ повинно розпочатися після виборів 2006 року, коли новий парламент зможе сформувати нову наглядову раду зі створення СМ. З точки зору фінансування, очевидно, що датою народження СМ стане 1 січня 2007 року — тобто уже наступний фінансовий рік. Адже на перехідному етапі СМ буде однозначно залежати від бюджетного фінансування. А для глядача телебачення стане суспільним тоді, коли для цього буде достатній творчий та організаційний ресурс. А це може статися ще в 2006 році, коли глядач побачить, що він отримав канал, який служить суспільству, а не лише є виявом політичної волі влади. А може, й набагато пізніше... За якою ж концепцією все-таки створюватиметься СМ — наразі цілковито в компетенції влади.

Тетяна ЛЕБЕДЄВА, голова Незалежної асоціації мовників:

— Казати, що СМ може бути створене завтра — це авантюризм. Це тривалий процес. Якщо розпочати практичні кроки з перетворення, скажімо, з 1 вересня наступного року, то до кінця грудня наступного року можна буде закінчити лише перший етап. А до того є час, аби розробити більш конкретний бізнес- план. Прийняття закону про систему суспільного мовлення теж забере час. Наразі ми дискутуємо про нюанси, а слід — про принципові речі. За умови, звичайно, що ми прагнемо створити справді суспільне мовлення, а не сурогат державного.

Підготувала Ольга ВАСИЛЕВСЬКА, «День»
Газета: 
Рубрика: