Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відбір "перлин" в Україні триває...

23 липня, 1997 - 00:00

"Золотоносну жилу" виявили в Білій Церкві - 18-20-го липня тут тривало відшукування "перлин". А оскільки море в місто вирішили не ввозити, довелося обмежитися ввозом "мушель" - учасників Центральноукраїнського туру "Перлини сезону'97". Фестиваль проводиться вже втретє за концепцією, яка відрізняє його від інших молодіжних акцій. На відміну від "Червоної Рути", де, як відомо, конкурсантів "фільтрують у кожній області", відбіркові тури "Перлин" відбуваються в регіонах і завжди вносять "попсово-рокове" пожвавлення в міста, де проходять. Так, цього року вони прогриміли в Одесі, Дніпропетровську, Білій Церкві й на серпень плануються в Рівному. У листопаді поділена на чотири частини співоча молодь об'єднається у фіналі, що відбудеться в Києві і сформує "перлинний фонд" вітчизняної естрадної богеми.

Фестиваль також різниться кількістю номінацій - 5 відбіркових плюс театральна, конкурс молодих художників, фотографів.

Юрій Зубко (голова комітету):

- Ми намагаємося робити все, щоб "Перлини сезону" не стали копією "Червоної Рути". Там усе форсовано: людина заграла один куплет, їй кажуть: "Дякую" - і переходять до іншого виконавця. У нас все значно демократичніше: попередньо прослуховуються касети, виконавцям дають нагоду викластися.

У п`ятницю, після урочистого "вивантаження" учасників, гостей, журі та преси з київських автобусів до білоцерківського готелю "Рось", розпочався перший день фестивалю. Організація, єдиним проколом якої було запізнення на годину першого концерту, справді вражала і захоплювала конкурсантів.

Поп-дует "Ніч на Різдво" (резерв фіналу):

- Організовано все бездоганно: годують, як на забій, умови і звук взагалі класні. А ще публіка дуже тепло й гарно нас приймала.

Хоча улюбленцями місцевої молоді були лише рок- так поп-номінації. Відкрила тур "Авторська пісня", де вперше назвали журі у складі Кості Гнатенка, Алли Попової, Дмитра Ципердюка, Юрія Зубка, Лесі Лущик, під егідою Геннадія Татарченка. Їм, мабуть, довелося особливо сутужно, оскільки 5 номінацій за два дні - це занадто, тим паче, учасникам надавалася можливість виконати дві пісні, таким чином ширше розкрити діапазон своїх можливостей.

Алла Попова (співачка):

- Такі заходи дуже потрібні, бо саме нашу культуру чомусь ще не встигли люди полюбити і вивчити.

У номінації "Авторська пісня" переможцями стали В. Редько, О. Данилевич, О. Тильванчук, О. Кухта. Зал, через його невелику площу, був наповнений вщерть, однак згодом виявив цікаву тенденційність: не зворушена любовними зітханнями і філософськими роздумами бардів-аматорів місцева публіка поступово зникла за дверима палацу культури шинників, залишивши там тільки журі, конкурсантів і представників преси, яким подітись було нікуди. Отже, високий рівень співаної поезії не перетнувся з "рейвово-драйвовими" вподобаннями молоді, хоча "перлин" у ній було достатньо. Мова - на 40% російська і, відповідно, на 60% - українська.

Юрій Зубко:

- Незважаючи на те, що серед організаторів -- Молодий Рух, у нас немає мовних бар`єрів та обмежень.

Надвечір у концертному залі ПК шинників відбувся конкурс попсовиків, який тривав до першої години ночі. Рамки попси виявились завузькими, оскільки інколи на фоні "денсу" абощо, яскраво вимальовувався, наприклад, психодилічний "фолк-рейв". Безперечними лідерами журі визнало гурт "The Вйо" (Київ), "Sotger", "MSB" (Запоріжжя), 6 одиничних виконавців плюс ще два, які увійшли до резерву фіналу.

Юрій Зубко:

- У конкурсі представлені різні напрямки, що дозволило не зациклюватися на чомусь одному. Якщо на "Червоній Руті" виконавці, в основному, копіюють одне одного, на "Перлинах" більше самобутності.

Утім, не заторкуючи музику, зациклення виявилося в одязі. Уся попса вирядилась у варійований лаковий "брезент" - "спецодяг" номінації, який остаточно закріпила ведуча. Першого дня вона "фігурувала" у чорній лаковій спідниці, згодом замінивши її на такі ж штани. Хлопці, мабуть, із солідарності, дівчатам у цьому плані не поступалися.

Характерно, що переможці не були відкриттям ні для "Території А", ні для "Хіт-параду 12 - 2" (генеральні інформаційні спонсори), оскільки неодноразово там прокручувалися. До речі, "перлиною сезону'96" став Юрко Юрченко, що відразу надихає на роздуми: чи це не занизило планку для цьогорічних попсовиків?

Наступний день, субота, позначився долученням до журі Астраї та рок-концертом за участю більш як 20 груп. Молодь Білої Церкви виявила своє домінативне рокове спрямування і вже за годину дійства весело пострибувала біля сцени та поблискувала вогнями запальничок.

Дмитро Ципердюк (продюсер, поет, композитор):

- Що стосується рокерів, 50% груп я вже знаю, також знаю їхні можливості, потенціал. У цьому році 3-й тур найсильніший, бо представлений великою кількістю хорошого, професійного драйву.

До півночі фанк-хардрокові, хевіметалеві та інші гурти встигли цілковито викластися і сприйняти вирок журі. До фіналу потрапили київські групи "Bombtrack", "Всяк випадок", "Джин", "Біла гарячка" і білоцерківська "Дай мамі поспати", яка ще не встигла "охолонути" після "Червоної Рути".

Своєрідно відлунала "Народна пісня", де перемогли тріо "Веретено", дует бандуристів, О. Бурченко, О. Савчук та М. Калиниченко. Щодо "Гумору та сатири", за новаторство та оригінальність відзначили "Топ-секрет-сет", О. Заклецького і театр "Обличчя та маски".

Конкурсна програма, яка вичерпала себе напередодні, 20 липня переросла в гала-концерт на центральній площі за участю зірок: Астраї, Алли Попової, Кості Гнатенка, - а також "новоспечених перлин" - листопадових фіналістів. Накопичувані протягом двох днів позитивні емоції вибухнули разом з грандіозним феєрверком, якому навіть дощ, що так щедро поливав білоцерківські голови, не завадив.

Юлія БОРИСКО
Газета: 
Рубрика: