Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Володимир КЛИЧКО: «Бокс — це наше життя, але наше життя — це не тільки бокс!»

12 вересня, 2001 - 00:00


...Цирк був майже овальної форми. Західна його частина була зрізана по прямій лінії, а східна — замикалася півколом... Такою була у 675 році грандіозна римська споруда, призначена для видовищ. У величезну будівлю цирку прямував нескінченний натовп; вигляд у всіх був безтурботний, як у людей, яких чекає весела та приємна забава. Вони чекали найулюбленіших римлянами видовищ: кровопролитної битви гладіаторів...

Рафаелло Джованьолі «Спартак»

Для багатьох обивателів бокс — це жорстокий мордобій з кров’ю, перебитими носами, гематомами. «Хіба таким повинен бути спорт?» — дивуються вони, але разом з тим не заперечують того, що це уміння бути хитрим, спритним, обачним. Уміння виграти у не менш сильного, ніж ти сам, противника, не забуваючи про суддів, які чекають від тебе чітко відпрацьованої техніки, бездоганно вибудованої тактики ведення бою. До того ж професійний бокс — це гра, у якої ставки дуже великі, щоб дозволити собі програти. Для того, щоб перемогти, треба бути здоровим та упевненим у собі на всі 100, інакше просто безглуздо виходити на ринг.

Світ професійного боксу нараховує більше десятки найбільших світових важкоатлетів таких як: Тайсон, Рахман, Льюїс, Туа, Холліфілд, Мюрер, Вітагер, Мерсер та інш. Нашому самолюбству лестить те, що список бійців такого рівня прикрашають імена українських боксерів Віталія та Володимира Кличків, чемпіонів світу, меценатів. Спілкуючись з багатьма відомими людьми у світі спорту (Борис Беккер, Штефі Графф), музики (Джон Бон Джові, Дітер Болен, Девід Боуї), модельного бізнесу (Джорджіо Армані, Джон Касабланкос), кіно («Океани II» — фільм Стівена Содерберга, у якому знімався Володимир Кличко разом з Ленноксом Льюїсом, Джулією Робертс, Джорджем Клуні, Бредом Піттом, Меттом Даймонсом та інш.), вони залишаються, і це головне, самі собою — братами Кличко, які пам’ятають про те, що вони з України і, перемагаючи, підвищують тим самим її престиж у світі. Приїхавши у рідний та улюблений Київ на святкування десятиріччя незалежності, вони усього тиждень змогли провести в колі сім’ї та близьких друзів, відпочити і набратися нових сил, а також зустрітися з журналістами.

— Володимире, багато-хто каже, що брати Клички зібралися підкоряти Америку. Це відповідає дійсності?

— Звичайно, Америка є центром професійного боксу. А оскільки в Європі ми вже досягли певного результату, будемо пробувати інші ринки. Це складно у зв’язку з тим, що дуже багато американців скептично ставляться до вихідців з Європи, які хочуть почати свою справу у Штатах.

— Чим це викликане?

— Америка досить примхлива, норовлива та навіть підступна, але разом з тим багатообіцяюча. Їй потрібні особистості з могутнім розумовим та духовним потенціалом, величезною силою волі, залізним характером та вічним прагненням до перемоги, можливо, саме тому вона така сувора.

— Чи змінилося ставлення американців до вас та Віталія після вашої перемоги над Чарльзом Шаффордом?

— Певною мірою, так. Цей поєдинок, як і попередні, був вельми непростим, а підготовка — досить серйозною. Що стосується тактики, то треба було бути обережним та терплячим, чекати зручного моменту, який представився тільки у шостому раунді. А головне — результат, тепер всі чекають продовження, нових поєдинків.

— Володимире, я знаю, що ви знімалися у рекламі не тільки в Україні, але й за кордоном (у рекламі банків, автомобільних компаній, безалкогольних напоїв). Наскільки складно поєднувати бокс та зйомки?

— По-перше, все, що ми робимо, цікаве нам та приносить моральне задоволення, але треба відзначити, що зйомки — нелегкий хліб, проте як і бокс. По-друге, це частина тієї громадської роботи, якою ми займаємося і яка вносить у наше життя деяку різноманітність.

— Разом з Віталієм ви створили колекцію чоловічого шкіряного та ділового одягу. Як виникла така ідея?

— Пам’ятаєте арію з опери Верді «Ріголетто»: «...сердце красавиц склонно к измене и перемене...», — так ось, мода також дуже мінлива. Я думаю, кожній людині важливо добре виглядати і далеко не байдуже, що одягати. Тому наша колекція, її дизайн дає можливість людині не тільки добре виглядати, але й упевненіше себе почувати. Нам з Віталієм здається, що вона вдалася і, думаю, слово тепер за покупцями.

— Фокуси — це свого роду містика, а містика — вельми інтригуюча справа. У вас була можливість у цьому пересвідчитися, взявши участь у різдвяному естрадно-цирковому шоу, яке проходить у Німеччині і у якому беруть участь багато знаменитостей, напевно, з цієї причини воно і називається «Зірки на манежі». Розкажіть про це.

— Справа у тому, що ми з братом отримали запрошення і просто не змогли від нього відмовитися, оскільки нас інтригує все нове, та й потім, така можливість могла більше не з’явитися. До того ж подібні метаморфози не тільки захоплюючі, але й корисні, щось на зразок зміни іміджу. Цей вечір став незабутнім ще й тому, що ми зустрілися з великим клоуном — Олегом Поповим. Це насправді подарунок долі, оскільки він був нашим кумиром з дитинства.

— West adrenalin show. Як виникла ідея його проведення у Києві.?

— Якщо чесно, то це шоу повинне було відбутися у Москві, але нам дуже хотілося подарувати киянам свято такого рівня, тому ми скористалися нашими дружніми стосунками з командою пілотів Maklaren Mercedes, кількість людей, які були присутніми на площі Незалежності, говорить про велику зацікавленість української аудиторії до подібних заходів.

— Володимире, вам всього 25, але ви досягли певних висот, передусім, спортивних, і звичайно ж, це багато у чому відрізняє вас від однолітків, багато хто думає, що ви розбещені славою, грошима, не виключено, що багато хто вам заздрить... Чи зустрічаєтеся ви зі своїми ровесниками і як проходить спілкування?

— Так, зустрічаюся. Остання така зустріч була на захисті моєї дисертації. Для мене це, насамперед, можливість поділитися своїм досвідом, пережитим. Мені б не хотілося нікого вчити: робіть так, наслідуйте мій приклад. Кожна людина повинна протоптувати свою стежину в цьому житті, тільки тоді, набивши певну кількість гуль, вона зможе з гідністю оцінити солодкий смак перемоги, нехай маленької, але все-таки своєї.

— Ви пригадали про захист дисертації. Чим викликана така необхідність?

— Це зовсім інший, надзвичайно цікавий, різноманітний світ науки. Я дуже багато почерпнув, не для диплому, який отримав, не для ступеня кандидата наук, а передусім для себе. У процесі роботи я не тільки отримав величезне задоволення, але ще відкрив масу цікавих речей. Якщо чесно, ми з Віталієм збираємося йти далі.

— Мені б хотілося повернутися до теми боксу, оскільки це ваше основне заняття. Існує думка про те, що професійний спорт — це передусім великі гроші, а там, де обертаються великі гроші, не обходиться без підступності і злоби. Чи поділяєте ви цю думку?

— Наведу приклад. Думаю, ви пам’ятаєте заяву, яку зробив Джефферсон перед поєдинком зі мною. Він сказав, що це вельми хороший день (25.03 2001 — день народження Володимира, у цей день відбувся бій Володимир Кличко — Деррік Джефферсон. — Н.Б. ), що б відправити мене подалі від цього світу. Ці витівки — частина шоу, але повірте, це не дуже приємно і передусім розкриває внутрішні якості людини. Мені б не хотілося багато про це говорити, оскільки все, що робив Джефферсон до поєдинку, назвати тактовним досить складно. Упевнений, зараз він заспокоївся. Так сталося, що того дня я зробив сам собі подарунок, вигравши бій. Ось так!

Наталя БОРДЕЙЧУК
Газета: 
Рубрика: