Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Витвір мистецтва у стилі пізнього бароко

У Львові демонструють унікальні сани XVIII століття
31 січня, 2018 - 15:18

Вітаючи містян і гостей Львова з новорічно-різдвяними святами, Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України зробив для них подарунок — повернув після реставрації на постійний показ свій давній атракційний експонат — парадні сани, датовані кінцем XVIII ст.

У музеї розповідають, що унікальну пам’ятку, виготовлену у Німеччині, відновлювали дуже кваліфіковані реставратори Богдана Крип’якевич, Наталія Грицак, Євгенія Величко та Антон Ратушний. І додають, що сани — витвір мистецтва у стилі пізнього бароко і водночас — суто практична річ, поглянувши на яку навіть здалеку, можна було зрозуміти, що її господар — вельми заможна і навіть високопоставлена особа.

В копильчаки впрягали коней. Погонич сидів позаду пана. Серед обов’язкового спорядження саней — пасок безпеки, щоби не загубити часом пасажира, та спеціальна накидка, яка захищала мандрівця і від вітру, і від снігу, і загалом від холоду. Сани мають металевий каркас, а всі інші їхні частини, в тім числі — голови міфічних істот, різьблені з дерева. Та ще й з кольоровим забарвленням.

До фондів музею цей шляхетний зимовий віз на полозах потрапив, найімовірніше, на початку минулого століття. Востаннє сани виставляли до експозиції 8 років тому. Тоді ж зауважили, що експонат потребує відновлення. Зокрема, через наявність тріщин.

Реставратори працювали з панськими гринджолами кілька місяців. І от відтепер їх виставили у залі з меблями XVII—XVIII ст. для постійного показу.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Романа БАЛУКА
Газета: 
Рубрика: