Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Я малював, а руки тремтіли»

У львівському храмі представили виставку Володимира Слєпченка
23 квітня, 2022 - 11:29
Фото з ФБ-сторінки храму Священномученика Климентія Шептицького

Йдеться про міні-експозицію, з чотирьох полотен, яка має назву «Обличчя війни», а виставили її у храмі Священномученика Климентія Шептицького (вул. Кривоноса, 1).

Як зазначено на ФБ-сторінці Музею Митрополита Андрея Шептицького, ця виставка стала органічною частиною інсталяції біля Гробу Господнього.
Картини Володимира Слєпченка, виставлені у храмі, – це «24 лютого 2022 – Україна» 2022р., «Геноцид України» 2022р., «Пієта України» 2014р. та «Все буде Україна» 2022р. (полотно, акрил).

У дописі від Музею Шептицького зазначено, що картину з черепами художник малював 2014-го – на самому початку війни. Її назва «Пієта України».

На тій, де в Тризубі позаду матері і дитини видно українське місто майбутнього, зображені символічні руїни Маріуполя, Бучі, Бородянки та інших українських міст-мучеників.

А поділене вогнем полотно синьо-чорного кольору написане 25 лютого 2022 – на другий день війни.

«Я малював, а руки тремтіли. Я тримав лівою рукою праву, аби не випав пензель. Хотів передати саме ту велику тривогу, яку переживав весь наш народ у перший день війни. На цій картині – наш світ, тріснутий на малі кришталики», – цитують у храмі Священномученика Климентія Шептицького автора полотен. 

Частиною композиції є й ангели, що їх витинали минулої суботи у храмі під керівництвом майстрині Оксани Сокол: «Вони символізують душі всіх невинно убієнних російськими окупантами на українській землі».

Відвідати Плащаницю можна сьогодні та завтра. Початок великодніх святкових богослужінь у неділю о 8.00. Львів'ян та гостей міста щиро запрошують до храму.

Довідково:

Володимир Слєпченко – художник, графік, монументаліст і майстер психологічного портрета. Народний художник України. Певний час жив і працював у Львові. Згодом переїхав до Києва.

Працює в мистецькому напрямі романтичного символізму, винайшов власну авторську техніку й унікальний власний стиль «Артлайн» (мистецтво лінії).
Серед основних творів художника – сюжетні картини історичної тематики від епохи Трипілля до сьогодення: «Відродження», «Подай Господи», «Велике Хрещення», «Нестор літописець», триптих «Скіфія», «І вічний бій»,  «Недоспівана пісня Мазепи», «Трипілля і трипільці» та ін.

Створив цикл робіт «Шевченкіана», живописні серії «Рожаниця», «Відгомін прадавніх часів України», «Мелодії старого міста», «Київ як портрет». З 2011 року працює над проєктом «Обрані часом», до якого входять серії «Галерея портретів славетних українців», «Генії світової цивілізації», «Літературна еліта України». Написав цикли робіт «Паралельні світи», «Революція Гідності», «Обличчя війни» та інші. Одна з цих серій, «Літературна еліта України», є в постійній експозиції Національного музею літератури України в Києві з 2017 року.

Твори Володимира Слєпченка зберігаються в музеях і приватних колекціях мистецтва в Україні, Греції, Канаді, Німеччині, на Мальті, в Італії, Південній Кореї, Словаччині, Ізраїлі та в інших країнах.

Принагідно:

Кілька днів тому «День» повідомляв про відкриття ще однієї чудової виставки (див. публікацію «Львів перед великодній: У Музеї Митрополита Шептицького представили виставку писанок» від 18 квітня 2022 р.), яка складається з колекції писанок директора музею отця Севастьяна Дмитруха та авторських робіт писанкаря Тараса Гунька і яку у самому музеї називають особливою, бо показує «паралелі двох важких періодів нашої історії» – доповнена особистими речами підпільних священиків та монахинь, а також старовинним вишиттям із галицьких храмів та каплиць.

Потрапити до музею дуже просто. Вхід – зліва від дверей храму Священномученика Климентія Шептицького. Відвідування експозиції – безкоштовне. За бажання, можна скласти благодійну пожертву.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Рубрика: