Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як власноруч виготовити сувенір до 8 березня?

I при цьому допомогти дітям-сиротам...
6 березня, 2008 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цього року Міжнародному благодійному Фонду Святої Марії виповнюється 15 років. Ювілейну дату відзначатимуть не гуляннями, концертами чи застіллями, а доброчинними акціями, які проводитимуть протягом усього 2008 року. А розпочався ювілейний рік із благодійної виставки-продажу «Твоє ім’я, вознесене любов’ю» (проводиться у рамках безстрокової акції від КМДА «Допоможи конкретній людині»). Тут представлені ексклюзивні роботи майстрів образотворчого та декоративно- прикладного мистецтва: картини живопису, вишиті полотна, серветки-витинанки, ляльки-мотанки, глиняні сувеніри, вироби з соломи та багато іншого. Усе це зможуть придбати відвідувачі виставки. До речі, ціни на вироби досить різні: від 25 гривень за вишиту серветку до кількох тисяч гривень за живописне полотно. За вилучені кошти працівники Фонду Святої Марії проведуть Великоднє свято для 600 дітей-сиріт та інвалідів.

Під час виставки майстри Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень, з якими співпрацює Фонд Святої Марії, проведуть майстер- класи: відвідувачі виставки зможуть не тільки придбати готові роботи митців, а й виготовити власноруч сувеніри до 8 березня, приміром, глиняні свищики, м’які іграшки, солом’яні пташечки чи привітальні листівки з картону. Такі листівки можна виготовити всього за 1,5—2 години, мабуть, через це найбільше відвідувачів зібралося саме під час майстер-класу від Анелі Кузьменко, керівника гуртка «Центр творчості дітей та юнацтва».

— Спочатку треба вирізати з картону основу для листівки, а потім прикрасити її штучними квітами, блискітками чи мереживом — і листівка готова, — пояснила Анеля Кузьменко. — Треба відчувати задоволення від того, що робиш, навіть тоді, коли на душі великий біль та переживання.

Скільки коштів вдасться зібрати впродовж виставки, президент Фонду Святої Марії Ганна Матіко-Бубнова боїться прогнозувати. Але точно переконана в одному — пожертвувань заради дітей ніколи не буває багато. За її словами, на одній з останніх виставок Фонду вдалося зібрати 3,5 тисячі гривень. Усі кошти віддали на лікування п’ять тяжко хворих дітей. Проте кількість благодійників набагато менша, ніж тих, хто потребує допомоги.

— 26 квітня ми плануємо провести свято «Великодні дзвони — світле воскресіння» для дітей-сиріт та дітей- інвалідів, — зазначає Ганна Матіко-Бубнова. — Для них дуже важливо не просто отримати пасхальні подарунки, а стати учасниками великого духовного дійства і відчути, що про них не забули. Тому частину коштів від виставки-продажу витратимо на проведення свята, а решту — передамо дітям, які потребують першочергової допомоги.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: