Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Які гастролі бувають без сюрпризів?

17 липня, 2001 - 00:00

Остання група працівників Національного академічного театру ім. І. Франка повернулася додому у Київ після гастролей у Сімферополі.

Не змовляючись, всі місцеві видання назвали зустрічі з київськими акторами незабутніми. А в одній рецензії написали: «Браво, франківці, низький уклін вам! Завдяки вам у Криму подолано всі мовні бар’єри!» Погодьтеся, що такі слова багатого варті, особливо в російськомовному місті, розпещеному іменитими гастролерами з близького зарубіжжя, де, за статистикою, видається 270 газет російською мовою, 10 — татарською й лише одна — «Кримська світлиця» — українською. Більше того ще в переддень гастролей адміністрації київського театру пророкували невдачу, порожній зал Російського академічного театру ім. М. Горького, на сцені якого виступали франківці. Але вже після першого спектаклю «Пігмаліон» містом, немов тайфун, промайнув слух — блискуче, це треба бачити. Аншлаги на всіх постановках! Актори купалися в морі квітів, роздавали сотні автографів, а журналісти шикувалися в чергу, щоб отримати в них інтерв’ю.

За словами учасників гастролей, такий теплий прийом, який було влаштовано сімферопольцями, вони довго не забудуть. Колектив жив на турбазі «Таврія». Поки дорослі працювали, їхні діти й онуки могли спокійно відпочити. Щоправда, на морі багато хто з франківців побував лише символічно — пару разів. Стояла виснажлива спека, стовпчик термометра підіймався до 42 градусів, та й гастрольний графік був дуже щільним. Була й невелика надзвичайна подія. Почали «За двома зайцями», а коло, яке обертає декорації, взяло та й зламалося. Що робити? Стало питання: чи, опустити завісу, чи зупинити виставу, але актори не розгубилися. Перший акт пройшов на тлі «Житнього ринку», актори грали настільки переконливо, що глядачі навіть не запідозрили про неполадки на сцені. А в антракті народні умільці почаклували, і другий акт пройшов гладесенько-рівнесенько.

На останнiй виставі на киян чекав сюрприз — присутність усього місцевого політбомонду на чолі з Головою Верховної Ради Автономної республіки Крим Леонідом Грачем. Всьому колективу театру він вручив Почесну грамоту. Богдана Ступку було удостоєно звання заслуженого діяча мистецтв, режисер Петро Ільченко став заслуженим працівником культури, Анатолій Помилуйко — заслуженим артистом Криму. Іменними грамотами нагороджені заступник генерального директора театру Петро Танчук, актори — Наталя Омельчук і Сергій Семенов.

Успіх супроводив франківців і в Керчі, де вони брали участь у Міжнародному фестивалі античної драми «Боспорські Агони», показавши свою виставу-візитку «Енеїда». Дорогою додому, в автобусі, актори вітали свого колегу Олега Шаварського з 55-річчям.

Начебто тепер можна й відпочити, бо в усього колективу почалася офіційна відпустка, але вже 23 липня Богдан Ступка, Анатолій Хостікоєв, Богдан Бенюк, Олег Шаварський і Володимир Зозуля візьмуть участь у Днях України на Х Міжнародному фестивалі мистецтв «Слов’янський базар у Вітебську», де покажуть уривки з «Енеїди», «Тев’є Тевеля», «Ста тисяч», що стали класикою українського театру, в програмі «Сорочинський ярмарок» в гостях у «Слов’янського базару».

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: