Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ялинка з майбутнього

Як подовжити життя новорічній красуні?
29 грудня, 2010 - 00:00
ФОТО ВЕРОНIКИ БОРКОВСЬКОЇ / «День»

У найближчому майбутньому різдвяні ялинки зможуть без проблем простояти в будинках до дня св. Валентина, залишаючись такими ж зеленими і пухнастими. У віддаленому ж майбутньому вже не буде потреби вішати на ялинки лампочки, оскільки голки світитимуться різними кольорами самі по собі, пише gazeta.ru. Різдвяна ялинка теж може стати об’єктом уваги з боку вчених. У науковому журналі Trees, що рецензується, видається групою Springer, опублікована стаття, присвячена збільшенню терміну життя ялини. Канадські вчені повідомляють у своїй публікації, що їм удалося розробити метод, який дозволяє різдвяній ялинці простояти, не розгубивши свої голки, в два рази більше звичайного.

Якщо нормальна ялина може перебувати в приміщенні не більше 40 днів, то при використанні канадської методики вона простоїть від 73 до 87 днів, тобто мало не до дня святого Валентина — 14 лютого. Ключовим моментом у створенні дивного методу є таке припущення: якщо відповідальним за втрату голок деревом (як і листя у інших дерев) є фітогормон етилен, то, аби зупинити процес облисіння ялинки, потрібно якимсь чином запобігти утворенню етилену в рослині.

Задля досягнення цієї мети вчені добрали дві хімічні сполуки, що блокують етилен, після чого перевірили свою догадку експериментально. Дослідники взяли дві ялини, з однією з яких нічого не робили, а на іншій перевірили свій метод. «На 40-й день гілки, які були нами оброблені, залишалися зеленими, ніжними і свіжими, тоді як необроблені гілки практично втратили всі свої голки», — розповів про експеримент співробітник Університету Лаваля Стів Пепін, один з авторів розробки.

Ймовірно, ця технологія найближчим часом буде використана в масовому порядку. Та якщо робота в журналі Trees стосується найближчого майбутнього святкових ялин, то думку про їх віддалене майбутнє у своїй статті в газеті Telegraph виклав головний редактор відомого британського журналу New Scientist Роджер Хайфілд.

«Використовуючи поєднання клонування і генної модифікації для виробництва ялини, ми можемо отримати дерево, яке буде швидко зростати, бути стійким до комах і морозів, а також не втрачатиме голки. Наступний крок — створення ялинки, в якої будуть власні різноколірні вогники», — заявив Хайфілд. Для цього, на думку публіциста, потрібно використовувати ту ж технологію, що використовують біологи для створення різнокольорових живих істот, що світяться. А то, що в даному випадку йдеться про рослини, проблемою не є, оскільки в останні місяці, за інформацією Хайфілда, в Кембриджському університеті розроблена технологія, за якою, щоб у рослини попали гени, які «світяться», використовуються представники нешкідливих видів бактерій.

Таким чином, навіть незначній частині енергії, поглиненої у результаті фотосинтезу, може вистачити на те, аби гілки ялини почали світитися самі по собі...

Микола ГОРОДНІЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: