Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Їх не наздоженуть

Росіянки, як і раніше, на першому місці в британському чарті
19 лютого, 2003 - 00:00

Російський поп-дует «Тату» побиває всі рекорди: третій тиждень дівчата зі своїм синглом «All the Things She Said» займають перше місце в хіт-параді Великої Британії. Трактують цей факт на всі лади, з тим характерним для знакових подій ентузіазмом, коли вже ніхто не може собі дозволити залишитися осторонь. У колекції маленьких перемог Юлі та Олени є навіть думка офіційної Москви, озвучена міністром культури Михайлом Швидким. Її суть зводиться до того, що, мовляв, ми аж ніяк не вважаємо «Тату» феноменом, як і представниками російської культури взагалі. Ось Великий, Маріїнський театри — це так.

Але між іншим, коли про поп-музику та її представників говорять на державному рівні, це щось та значить. За великим рахунком, подібним можуть похвалитися лише «недоторкані» люди- символи — Кобзон та Пугачова. А все просто. Грамотно зрежисований епатаж, два-три скандали на вічно цікаву тему для вічно стурбованої публіки з шанувальників «Великого прання», де в ролі «брудної білизни» виступає як власне і сама білизна, точніше, її надмірна відвертість у кожному кліпі німфеток-переростків, так і чутки про нетрадиційну орієнтацію солісток гелс-бенду. Як важка артилерія — неначе навмисне найнятий піар-відділом проекту «Тату» телеведучий Річард Медлі, який дуже вчасно вирішив обвинуватити продюсера «Тату» Івана Шаповалова в педофілії, назвавши в одному з ефірів кліп Олени та Юлі «нудотним». Одразу після цього він пообіцяв подати до суду на Шаповалова і звукозаписний лейбл за «пропаганду лесбійських відносин в юному віці». Продюсер із задоволенням прийняв виклик і в свою чергу запропонував британському «Channel 4» провести публічну дискусію на тему зростання педофілії у Великій Британії. «Як у психіатра у мене є серйозні підозри в схильності телеведучого британського «Channel 4» Річарда Медлі до педофілії. Прояснити ситуацію допомогла б публічна дискусія, внаслідок якої я припускаю лікування Річарда Медлі, а також дорослого чоловічого населення Великої Британії», — передає відповідь «батька» «Тату» офіційний сайт групи. «Але найголовніше, — підкреслив Річард Медлі, — кліп на пісню «All the things she said» є еталоном солодких мрій усіх британських педофілів». Тому він не хоче допустити його трансляції на британському телебаченні.

Навряд чи ця пікіровка на межі абсурду знизить цікавість до «російського прориву». А те, що це прорив, — безсумнівно. Уперше поп-виконавці з колишнього СРСР пробили стіну різної культурної ментальності і «не словом, а тілом» довели свою профпридатність на Заході. Всі розмови про те, що Кіркоров, Алсу, та ж Примадонна там дуже популярні, не більше, ніж розмови. Вірогідних підтверджень цьому (а саме хоч яких-небудь місць у хіт-парадах, на підставі котрих і виводять рейтинг популярності) не було, не враховуючи запевнення самих артистів. А «Тату» мало того, що стали першими, та ще де, страшно подумати, в Англії. Найдемократичнішому, але неймовірно складному для завоювання там визнання артистів-небританців на музичному ринку. Це схоже до того, як українські «ВВ» та «Океан Ельзи» штурмують хіт-паради Росії. Проте у наших повпредів усе минає менш істерично і тріумфально.

А «Тату» вже замахнулися на світову славу. Їхня шкільна форма миготить у всіх європейських чартах. Поступово виявляється і деяка користь від проекту. У Чехії, наприклад, захоплені фанати, які побували на концертах «Тату», готові вивчати російську мову. Зверніть увагу, це в країні з традиційним антагонізмом до всього російського. Кілька років тому незначну спробу чеських дипломатів у Москві до зближення, зокрема й у сфері культури, офіційна Прага сприймала в багнети.

Загалом усе вийшло з точністю до навпаки, коли ще три тижні тому деякі британські ЗМІ звинуватили дует та їхнього продюсера в пропаганді педофілії і закликали меломанів бойкотувати хіт. А британський телеканал BBC, щоб не підіймати ажіотаж, навіть не показував в ефірі, як було заплановано раніше, горезвісний кліп. Бойкот не вдався. Може тут відіграв роль чинник загадкової і непізнаної Росії, про яку багато хто на Заході знає виключно з політичних заяв її президента. А «Тату» після повернення з Чехії, за даними їхнього офіційного сайту, планують продовжити роботу над новим альбомом, а потім розпочнеться турне Америкою, яка вже з нетерпінням чекає дівчаток-скандалісток. Комусь іншому з пострадянського простору «їх наздогнати» у цьому значенні буде справді важкувато. Проте чому з пострадянського? Вони гідні діти світової глобалізації або, принаймні, таланту свого продюсера.

Юрій ЗЕЛІНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: