Яскраво-помаранчеві плоди (які ми звикли купувати на ринку), дикий фінік, фінікова слива — листяне дерево роду Diospyros (з латинської мови перекладається як «їжа богів»). У світі існує понад 200 видів хурми. Одним із найпопулярніших сортів хурми на території колишнього Союзу є сорт «Корольок». Батьківщиною хурми, за багатьма твердженнями, є Китай. Найдавніше з дерев хурми має вік близько 500 років. Хурма росте в Італії, Іспанії, Ізраїлі та на Кавказі, в деяких країнах хурма вирощувалася цілеспрямовано.
Терпкому смаку недозрілих плодів хурма зобов’язана високому вмісту таніну — саме від нього терпне язик, але, на радість гурманам, вміст таніну серйозно слабне в процесі дозрівання плоду. Енергетична цінність хурми — 70 кал на 100 г. Плоди хурми містять удвічі більше корисних мікроелементів, ніж яблука (щоб позбутися терпкого смаку, хурму можна ненадовго заморозити, після того, як фрукт відтане, терпкого смаку не буде).
Найчастіше хурму їдять як самодостатній плід. Але м’якоть хурми може використовуватися і в салатах, і в десертах (із морозивом або йогуртом), і у випічці, й у джемах. У деяких кухнях світу популярна сушена хурма, інколи з хурми роблять сидр, пиво і навіть вино. Не можна не згадати й про те, що хурма є дієтичним продуктом, завдяки наявності пектину вона рекомендована при розладах травлення. Та незважаючи на корисні властивості хурми, її не слід вживати при діабеті.
Плоди хурми володіють тонізуючою властивістю, хурма заспокоює нервову систему, підвищує працездатність організму. При цьому має бактерицидну дію відносно кишкової та сінної палички, золотистого стафілокока. Магній, що міститься у плодах хурми, знижує вірогідність утворення каменів у нирках, а вітамін А захищає організм від раку... Загалом, хурма є не лише дуже смачним і поживним фруктом, але й має лікувальні властивості.
Ізраїльські вчені провели порівняльну характеристику між хурмою та яблуками. Як виявилося, позитивних властивостей більше в хурми. Наприклад, хурма містить більше натрію, калію, магнію, кальцію, марганцю, заліза й антиоксидантів порівняно з яблуками, пише dietolog.ua. Також хурма може слугувати профілактичним засобом проти захворювань серцево-судинної системи. Вона має волокон набагато більше, ніж яблука, а це означає, що при вживанні хурми очищення кишечника відбувається інтенсивніше. Втім, задля справедливості варто зазначити, що міді й цинку більше в яблуках.
Учені для профілактики атеросклерозу рекомендують вживати до 100 г хурми на день.