Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З головної сцени

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика поновлює концертну діяльність
24 березня, 2022 - 17:01

Йдеться про серію концертів в онлайн-форматі.

Сьогодні, 24 березня, коли минає місяць після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, о 18.00 у Львові організовують благодійний концерт The Unplayed Concert («Концерт, який не відбувся. Україна») за участю знакових українських академічних музикантів, що полишили  свої домівки через війну. Провідні музиканти країни, що перебувають у гостинному місті Лева, виконають твори, які мали б пролунати за інших умов і в мирних містах. Мета заходу – зібрати кошти для підтримки академічних музикантів, що постраждали від агресії рф.

Виконавці: фортепіано – Антоній Баришевський, скрипка – Олексій Семененко, скрипка – Орест Смовж, віолончель –  Віктор Рекало, віолончель – Золтан Алмаші, кларнет – Дмитро Пашинський.

Знаковими в програмі «Концерту, який не відбувся. Україна» стануть твори українських композиторів – одна з прелюдій Бориса Лятошинського, написана в евакуації в часи ІІ Світової війни, «Серенада» Валентина Сильвестрова, «Мікрокосми» Золтана Алмаші та «Мардонги» Святослава Луньова, який зараз з іншими добровольцями захищає Київ. Доповнить програму частина «Квартету на кінець часу» Олів'є Мессіана – твору, написаного композитором у німецькому концтаборі.

Онлайн-концерт транслюватиметься з головної сцени Львівської національної філармонії – одного з ключових майданчиків академічної музики в країні, що зараз став логістичним центром з розподілу медичної та гуманітарної допомоги. Трансляцію концерту наживо з Львівської філармонії можна буде переглянути на Youtube.

Зробити пожертву можна за посиланням.

Завтра, 25 березня, о 18.00 Львівська філармонія запропонує публіці в онлайн-форматі концерт камерно-інструментальної музики XVI–XVIII століть «Україна-2022. Музи не мовчать» – на підтримку українських музикантів під час російської воєнної агресії.

«Ренесансні твори Доменіко Габріелі, барокова музика Станіслава Сільвестра Шажинського, Антоніо Вівальді та сонати Дмитра Бортнянського, Максима Березовського окреслять три століття європейської музики, – говорять організатори події. – Інструментальна музика українців Бортнянського та Березовського прозвучить в контексті творів композиторів з Італії та Польщі. Клавірна й скрипкова сонати продемонструють інтегрованість вітчизняної музики в європейську культуру, адже, розпочавши артистичний шлях в музичному середовищі України, Бортнянський та Березовський отримали освіту в Болонській Академії, тому стали невідʼємною частиною європейської традиції. На жаль, факт роботи українських композиторів в російській імперії дозволяє росіянам вважати їх російськими авторами. Однак правдою з цього є лише те, що тривалий час російська імперія вивозила талановитих митців з України, котрі, як наслідок, підіймали рівень російської культури на чужині. Отож, цим концертом ми показуємо не лише приналежність українських музикантів до європейського мистецтва, а й нагадуємо правдиві витоки анексованої російської культури».

Виконавці: скрипка – Олеся Масник, скрипка – Андрій Кушнір, віолончель – Віктор Рекало, клавесин –  Анна Іванюшенко, модератор – Ліза Сіренко. 

Трансляцію забезпечують: відеооператор – Андрій Зелений, режисер трансляції – Микола Хшановський, звукорежисер ефіру– Мар’ян Лесюк, координатор –Богдан Сегін.

Про банківські реквізити для благодійної допомоги можна дізнатися тут.

Фоторепродукції «Дню» надали у Львівській філармонії.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів
Рубрика: