Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З вірою у перемогу

Львівські театри виходять з відпусток. Зокрема – Національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької
4 серпня, 2022 - 17:41
Фрагмент вистави «Полісянка» (режисер – Орест Огородник)

От-от, 10 серпня, розпочне роботу Камерна сцена, афіша якої, до речі, складена аж до кінця вересня. Тому й говорю – з вірою у перемогу.

Перші покази, 10, 12 та 13 серпня, – прем’єра «П’ять пісень Полісся» Людмили Тимошенко (документальний жанр) у постановці Ігоря Білиця, новела «Злодій» за Василем Стефаником (режисер – Вадим Сікорський) та етно-хоррор «Буна» Віри Маковій (режисер – Ігор Білиць).

image

Фрагмент вистави «Буна» (режисер – Ігор Білиць)

Офіційно 105-й театральний сезон розпочнеться 10 вересня, коли вже працюватиме Велика сцена, афіша якої також розписана до кінця вересня.

Перша вистава – «Полісянка» за Вінцентом Марцинкевичем (інсценівка Ореста Огородника, режисер – Орест Огородник), і це – ідилічна пастораль у супроводі оркестру Театру Заньковецької, котрою, власне, заньківчани завершували 104-й сезон. Принагідно: всі три покази пройшли з переаншлагами, а це означає, що виставу цю варто переглянути – гарний настрій буде забезпечено на всі 100! 

image

Фрагмент вистави «Попелюшка» (режисер – Олеся Галканова)

У неділю, 11 вересня, як у добрі часи «до», театр запропонує глядачам дві вистави – казку-мюзикл «Попелюшка» за Шарлем Перро (режисер – Олеся Галканова) та комедію «За двома зайцями» Михайла Старицького (режисер – Орест Огородник).

image

Фрагмент вистави «Сатисфакція» (режисер – Станіслав Мойсеєв)

Завершить вересневу програму Великої сцени вистава «Сатисфакція» за п’єсою «Венеціянський купець» Вільяма Шекспіра у постановці запрошеного з Києва режисера – народного артиста України Станіслава Мойсеєва.

image

Фрагмент вистави «П'ять пісень Полісся» (режисер – Ігор Білиць)

Ознайомитися з афішами Камерної і Великої сцен Театру Заньковецької можна тут

Варто додати, що у переддень відкриття Великої сцени для львів’ян та гостей міста на балконі театру гратиме оркестр заньківчан під керівництвом Богдана Мочурада, і це теж – неабияка подія, бо буде і що послухати, і на що подивитися. 

Тим часом, тривають підготовчі роботи до вистави про пісняра, композитора та акордеоніста Богдана Весоловського (1915 – 1971), який ввійшов в історію музичного Львова як створювач легкого жанру (автор танго, фокстротів та вальсів).

Режисер вистави – Богдан Ревкевич, художник-постановник, автор декорацій та костюмів – Андрій Романченко, а це означає, що все буде красиво.

Також 105-й сезон Театру Заньковецької ознаменується тим, що у жовтні буде проведено велику конференцію з нагоди 180-річчя будівлі театру – дітища графа Станіслава Скарбка, відомого підприємця і мецената.

image

2


Будівля Театру графа Станіслава Скарбка (архівне фото)

Нагадаю, що урочисте відкриття театру на 1460 місць відбулося 28 березня 1842 року – твором «Життя як сон» австрійського поета і драматурга Франца Грільпарцера. Як стверджують львовознавці, вже наступна вистава, комедіографа Александра Фредра «Дівочі обітниці», започаткувала комерційний успіх театру.

Детальніше про поточні плани театрального сезону 2022 – 2023, також ті, що на перспективу, звичайно ж, про учасників та події конференції, присвяченої унікальній споруді, в якій граф Станіслав Скарбек 180 років тому створив театр, – у наступних числах «Дня». 

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото сайту Театру Заньковецької

Рубрика: