Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«За книгами «Дня» можна зняти фільм про історію країни»

27 квітня, 2005 - 00:00
ОЛЬГА ГЕРАСИМ’ЮК СЕРЕД ЧИТАЧІВ / ФОТО АНДРІЯ МАРІЄНКА

У Харкові пройшов VII міжнародний фестиваль «Світ книги-2005» під девізом «Телевізійне читання — шлях до культурного розвитку».

Тему обрано не випадково — останнім часом книги, за якими створено улюблені телесеріали, користуються великою популярністю. Однак на форумі знайшлося і місце для серйозної літератури, і час для обговорення наболілих проблем. Зокрема, прозвучали нарікання на систему розповсюдження книг — сьогодні в країні є величезна проблема нестачі книг у сільських бібліотеках. Особливо це стосується дитячих видань. Не секрет, що інтерес до читання у молодшого покоління поступово знижується, і основна провина цього в недосконалості державної політики Міністерства освіти. Однією з проблем українського книговидання, на думку підприємця-розповсюджувача книг Сергія Потапчука, є мала кількість тематичних видань, що виходять у світ. Особливо це стосується книг, підкреслив викладач Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Олександр Зубков, які видаються українською мовою. Правопис у багатьох такий недосконалий, що за ними просто шкідливо навчатися. Одним із дійсно гідних і визнаних історичних видань, на думку фахівців і справжніх шанувальників серйозного читання, є «Бібліотека «Дня», що склалася у нас за 3 роки вже з трьох томів: «Україна Incognita», «Дві Русі» та «Війни і мир», які Ольга Герасим’юк подарувала організаторам фестивалю — концерну «Райський куточок». У невеликому інтерв’ю «Дню» Ольга, яка представляла на форумі книгу «Ти не один!», сказала: «Чому саме «Бібліотеку «Дня»? Для мене це природно, адже я сама брала участь у цьому проекті. І потім мене попросила про це ваш редактор. Дуже почесно бути опублікованою в книзі, де зібрано найсерйозніші журналістські та письменницькі роботи найталановитіших людей країни. Зайнятися виданням некомерційної серії книг — справжнє геройство. Люди, які пишуть у газеті «День», — я їх особисто знаю і пишаюся цим знайомством, — роблять це цікаво: за матеріалами, зібраними в цих книгах, можна викладати історію й читати їх з більшим захопленням, ніж звичайні підручники. Я маю багато знайомих студентів і колег, які щасливі мати таку книгу на своїй книжковій полиці. Володіння таким виданням саме по собі говорить про високий інтелектуальний статус читача, оскільки розраховане на людей з глибокою європейською культурою. Читати їх потрібно вдумливо, уважно і перечитувати. У них стільки цікавих фактів, що за ними хочеться зняти документальний проект про історію країни».

До речі, виступаючи як почесний гість під час вручення нагород, Ольга Герасим’юк отримала несподіваний і приємний сюрприз від правління акціонерно-комерційного банку «Меркурій», яке нагородило «улюблену й талановиту ведучу» золотим злитком. Першим в її житті, як запевнила Ольга Герасим’юк.

Марина ГОЛІНА, Харків
Газета: 
Рубрика: