Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Згадуючи минуле – країни і родини

Про картину «Примхи історії» Олени Буджак
2 серпня, 2021 - 14:06

5 серпня у виставкових залах Центрального будинку художника НСХУ відкривається Всеукраїнська художня виставка до Дня незалежності України. На виставці експонуватиметься картина львівської художниці Олени Буджак «Примхи історії», яка зображує двох видатних постатей  української та польської історії Симона Петлюру і Юзефа Пілсудського.

Картина знакова, адже відображає одну із сторінок української історії столітньої давності, коли був підписаний пакт Петлюри – Пілсудського, відомий в історії як Варшавський  договір 1920 року. коли два наші народи і дві його армії разом боролись проти спільного ворога – більшовицької Росії.

Картина Олени Буджак експонувалась на щорічній мистецькій  виставці у Львові «Весняний  салон – 2021» і за її сюжетом випущена поштова марка, урочисте погашення якої відбулося у  Львівському палаці мистецтв. У цій події брали участь Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, директор Львівської дирекції АТ «Укрпошта» Євгеній Савчук, перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, генеральний директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк.

Усі учасники цього дійства підкреслювали, що картина не лише характеризує і зображає події понад 100-літньої давності, а й залишається актуальною і сьогодні, адже і в 1920-х, і в 2021 роках в нас один і той самий ворог, один і той самий виклик  і той самий партнер. З огляду на це картина є досить актуальною і важливою. А ще художниця зізналася, що написати її спонукала власна сімейна історія. Один з її далеких родичів – брат прабабусі Андрій Підвербецький  з Городенківщини  (Івано-Франківська область) був учасником цих подій -  брав участь у битві з більшовиками під Варшавою. Про його долю родина художниці  дізналася вже за незалежної Польщі і незалежної України завдяки вивченню архівних документів  і допомозі професора Станіслава Стемпеня з Перемишля, викладача Східноєвропейського інституту, який є добрим знавцем теми «Пілсудський -Петлюра», адже досліджує її впродовж багатьох років.

«Польський та український народи мають одну проблему з північним сусідом, і уроки історії повинні нас чогось вчити, - каже художниця. -  Наш шлях – Європа. Ми маємо перемогти того нашого спільного ворога, і для того усі спільно маємо працювати, кожен на своєму місці: військові, політики, публіцисти, художники, кожен має долучитися якимось своїм, хоч невеличким, внеском».

Виставка у Києві  експонуватиметься до 27 серпня, а по її закінченні художниця  має намір подарувати свою картину президентові  Польщі Анджею Дуді..

Йосип Марухняк, фото автора
Газета: 
Рубрика: