Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ЗНАХIДКИ

15 листопада, 2006 - 00:00


Античне судно з соусом для гурманів

Підводним археологам з іспанської провінції Аліканте вдалося встановити тип вантажу на борту затонулого в першому столітті нашої ери римського корабля: їм виявилися амфори з рибним соусом. Як повідомляє Lenta.ru з посиланням на агентство Associated Press, судно перевозило близько півтори тисячі посудин з популярною серед заможних римлян приправою. Від соусу, відомого в античності під назвою «гарум» («garum»), в амфорах збереглися рибні кісточки. Біологи ще мають встановити вид риби, з якого робили гарум. Зараз вважається, що сировиною для нього були анчоуси.

Археологи вважають, що знайдений поблизу Аліканте (в античності — Люцентум) корабель затонув прямуючи з Кадіса (древнього Гадеса) до Рима. Він був знайдений за півтора кілометра від берега на незначній глибині — близько 25 метрів. Знахідка є великою цінністю з ряду причин. По-перше, це одне з найбільших римських суден будь-коли знайдених у Середземному морі; по-друге, від його дерев’яного остова збереглося близько 60 відсотків, що буває дуже рідко. Остання порівняна за розмірами знахідка затонулого римського корабля була зроблена в 1985 році біля берегів Корсики.

Дві роботи фра Анжеліко

Дві невеликі панелі роботи італійського ранньоренесансного майстра фра Анжеліко (1395— 1455) знайдені у Великій Британії, у приватному будинку. Панелі є частинами вівтаря флорентійського монастиря Сан-Марко, розграбованого під час наполеонівських воєн, і вважалися зниклими. Їхня вартість, як повідомляє Lenta.ru з посиланням на газету The Independent, перевищує один мільйон фунтів (близько двох мільйонів доларів).

Панелі фра Анжеліко з середини 1960-х років зберігалися в оксфордському будинку Джин Престон, скромного бібліотекаря. Обидві роботи купив її батько-колекціонер у середині 1960-х років за кілька сотень фунтів. Померла в липні 2006 року міс Престон не знала, чиїй руці належать роботи. Автентифікацію провели експерти з Національної галереї й підтвердили їх автентичність. На думку експерта аукціонного дому Duke’s, який проводив оцінку робіт, їхнє значення не можна переоцінити.

Вівтар домініканського монастиря Сан-Марко був виконаний фра Анжеліко на замовлення Козимо Медичі в 1436—1445 роках і вважається однією з вершин ренесансного релігійного живопису. Сам фра Анжеліко був ченцем цього монастиря. Його біограф Вазарі називав художника майстром «рідкісного й довершеного таланту». Фра Анжеліко був приєднаний до сонму блаженних Папою Івaном Павлом II у 1982 році.

Газета: 
Рубрика: