Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Знову весна – французька!

2 квітня кияни та гості нашої столиці на Європейській площі побачать світлове шоу про... ескімосів
29 березня, 2016 - 16:40
ФОТО НАДАНО ФРАНЦУЗЬКИМ ІНСТИТУТОМ В УКРАЇНІ

У рамках відкриття «Французької весни-2016» на фасаді Українського дому покажуть виставу-проекцію про кумедних ескімосів «Анукі у пошуках весни». Маленькі герої,  минаючи всі пори року, все ж таки знайдуть весну, а  у фінальній сцені візьме участь українська жіноча театрально-музична група Dakh Daughters, яка виступає у жанрі «фрік-кабаре». Організатори шоу зазначають, що завдяки новітнім технологіям їм вдалося створити ефект присутності. Цю 15-хвилинну світлову постановку вже бачили жителі Ліона, Осаки, Дубая  та Сінгапуру, а у суботу  така можливість випаде киянам.

Треба відзначити, що весь квітень не лише столиця, а й найбільші міста України (Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів, Запоріжжя) житимуть у ритмі фестивалю. Важливою складовою частиною «Французької весни» традиційно стане кінематограф. Зокрема, популярні у глядачів «Довгі ночі короткого метру», які цього року відбудуться одразу в 17 містах країни (22 та 23 квітня). У програмі цьогорічних «Ночей» покажуть 22 фільми. Також відбудеться «Фестиваль допрем’єрних показів» — стрічки «Асфальт» Самюеля Беншетрі, «Зразкові родини» Жана-Поля Раппно, «21 ніч з Патті» Арно та Жана-Марі Ларьйо та «Новини з планети Марс» Домініка Молля.  У столиці  цю програму можна побачити від 6 до 9 квітня в кінотеатрі «Київ».

Доповнить кінопрограму ретроспектива «Три шедеври Жака Одіара», до якої увійшли «Пророк», «Іржа та кістка» та «Діпан», якого минулого року було увінчано «Золотою пальмовою гілкою» в Каннах (15 до 17 квітня).

У рамках «Французької весни» відбудуться: вернісаж «Ілюстарт», де представлять роботи молодих французьких та українських ілюстраторів (9-30 квітня); кулінарний майстер-клас від Матьє Ардена (10 квітня); концерт гурту Rapsodie (12 квітня); вручення Премії ім. Григорія Сковороди за кращий переклад з французької на українську мову; концерт «Віват Офенбах!», диригент Філіпп Уї (22 квітня), покажуть театральні постановки, зокрема вистави переможця Фестивалю франкомовних аматорських театрів та трупи Ceptectum КНУ ім. Т. Шевченка (26 квітня) та інші акції.

Організатор форуму — Посольство Франції,  Французький інститут в Україні та  Alliance franсaise.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: