Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Золоте перевесло мистецької династії Саєнків»

Під такою назвою в галереї Київського національного університету ім. Т. Шевченка відкрилася виставка
5 лютого, 2019 - 10:32
О. САЄНКО. ДІВЧИНА З КВІТКОЮ. 1925 Р. ДЕРЕВО, ЛЕВКАС, ТЕМПЕРА

Це вернісаж, присвячений до 120-річчя від дня народження славетного українського митця Олександра Саєнка, ім’я якого занесене Міжнародною організацією ЮНЕСКО до списку видатних діячів світової культури. Нині в музеях не тільки Києва, а й Харкова, Канева, Чернігова, м. Борзна Чернігівської області, де діє Художньо-меморіальний музей «Садиба народного художника України Олександра Саєнка», відбуваються численні мистецькі акції, зокрема проведення наукової конференції «Творчість мистецької родини Саєнків — як чинник вагомого внеску української образотворчості першої половини ХХ — початку ХХІ століть у контексті європейського мистецтва», презентації фільмів та книжок, присвячених творчості родини Саєнків, зустрічі з глядачами, творчою молоддю.

Олександр Саєнко понад півстоліття працював над образотворчим літописом «Дума про Україну». В його творчому доробку близько 500 творів монументально-декоративного і станкового мистецтва, представлені в колекціях відомих музеїв України і зарубіжжя. Гуманістична спрямованість, новаторський характер і національна означеність творчості Олександра Саєнка вивели його у ряд визначних митців ХХ ст.


Н. САЄНКО. ОРНАМЕНАЛЬНА КВІТКА. ДЕРЕВО, СОЛОМА, ТЕМПЕРА

В експозиції виставки в художній галереї КНУ ім. Т. Шевченка представлено понад 100 творів: живопис, гобелени, килими, мозаїки соломою, малярство на тканині, вибійки — декоративні тканини Олександра Саєнка, а також доньки майстра — заслуженого діяча мистецтв України Ніни Саєнко та його онуки — мисткині, кандидата мистецтвознавства, професора Київської академії декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука Лесі Майданець-Саєнко, які теж відзначають ювілейні дати цього року. Також на виставці експонується серія робіт студентів Київської академії мистецтв — «Мистецькій династії Саєнків присвячується».

Л.МАЙДАНЕЦЬ.КИЇВСЬКА РУСЬ..1995.ШОВК.

 

Під час урочистого відкриття вернісажу доктор мистецтвознавства Тетяна КАРА-ВАСИЛЬЄВА зазначила: «Спираючись на традиції та мотиви українського мистецтва і новітні тенденції у мистецтві 1920-х, Олександр Саєнко створив своєрідний та різноманітний за формами й використаними матеріалами художній текстиль, а також кераміку, малярство, графіку, які відображали потреби часу, були позначені тонким розумінням глибинних основ народного мистецтва».

У спадщині Олександра Саєнка — наші національні скарби, а в чарівливих творах Ніни Саєнко і Лесі Майданець-Саєнко — яскравий доказ невмирущості української душі. Та й сама історія цієї славетної родини, саєнківський мистецький феномен дає змогу виявити характерні риси національної вдачі українців.


О.САЄНКО. КОЗАК МАМАЙ. 1956. ДЕРЕВО, СОЛОМА, ТЕМПЕРА

Директор Музею книги і друкарства України Валентина БОЧКОВСЬКА зазначила: «Родина Саєнків належить до славної когорти українських митців, які творять духовний фонд нації. Адже О. Саєнко, чиє 120-річчя святкуємо цього року, вплинув на становлення київської школи монументально-декоративного мистецтва. Видання мистецької спадщини родини стали окрасою фондової колекції Музею книги і друкарства України».

Л.МАЙДАНЕЦЬ.НАД_Я.1994.КАРТОН, ТЕМПЕРА

 

Ведуча урочистого свята «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків» доктор філософських наук Ірина КОНДРАТЬЄВА висловила надію, що широке коло глядачів огляне виставку, передусім студенти університету і творча молодь.

Виставку можна відвідати до 8 лютого.

Зоя ЧЕГУСОВА, заслужений діяч мистецтв України. Ілюстрації надані організаторами виставки
Газета: 
Рубрика: