Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чистi орiєнтири

Хочете долучитись до «генерального прибирання» у країні? Ми знаємо, з чого почати!
2 вересня, 2016 - 12:22
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Тренди, що впроваджуються в Україні зараз, задають орієнтир на чистоту   — це доводять приклади з різних регіонів, котрі зібрали кореспонденти «Дня», а також розробки наших вчених, про які ми дізналися. Люди вчаться грамотно утилізувати відходи — як на побутовому рівні, так і в наукових лабораторіях.

Цікаво, що мотивація для цього дуже різна. Хтось, як підприємиця з Вінниці Марина Сидоріна, наголошує на глобальних цілях еко-поведінки. Марина переконана, що нестача води на Землі — особиста проблема кожної людини, і заощадження цього ресурсу допомагає всій планеті. А деякі вінницькі діти починають сортувати сміття під враженням від візиту на сортувальну станцію. Ключову роль відіграє особистий фактор: діти бачать, як працівники станції вручну перебирають невідсортоване сміття, спілкуються з ними і починають розуміти — якщо грамотно розподілятимуть відходи вдома, полегшать роботу знайомих людей.

До речі, сміття може приносити гроші, і для цього не обов’язково володіти заводом з переробки вторсировини. Достатньо сортувати відходи і здавати їх на утилізацію спеціальним підприємствам — за це можна отримати невеликі кошти. Жителі одного одеського будинку, які практикують це, гроші за сміття вкладають у благоустрій під’їзду — так вони вже облаштували бібліотеку та спортивний куточок. Така ланцюгова реакція: одна хороша ініціатива породжує другу. За тим самим принципом діє інший проект одеситів — «Перетворюємо сміття на допомогу». Раз на два тижні у центрі міста волонтери приймають від усіх охочих вторсировину, котру потім відвозять до переробних підприємств, а зароблені на здачі кошти йдуть на ліки для поранених бійців.

Ще один приклад, як капіталізувати сміття, — вінничанка Марина Забаштанська, координатор проекту «Жити свідомо», отримані за макулатуру кошти вклала в енергоощадні лампочки. Такі історії унаочнюють: щоб змінити свою свідомість, головне — зробити перший крок, а він потягне за собою інші.

Потужний стимул почати жити екологічно — економія на комунальних послугах, ціни на які ростуть. У цьому сенсі цікавий приклад Дніпропетровщини. Недавно прийнята облрадою стратегія поводження з твердими побутовими відходами на найближче десятиліття передбачає, що мешканці області зможуть розраховуватися за комуналку електронними грошима, отриманими за відсортоване і здане у спеціальні пункти прийому сміття. Взагалі цей приклад певним чином унікальний, адже в Україні влада на місцях поки рідко переймається тим, як привчити громаду грамотному поводженню зі сміттям. Але в країні все більше людей, які заощаджують воду й електрику, роблячи легше і природі, і власному гаманцю.

Втім, ми шукали інформацію не лише про «домашні» ініціативи, а й про високотехнологічні. Українським вченим, зокрема дуже молодим, є що представити у цьому плані: використання енергетики фотонів для переробки відходів, перетворення сміття на паливо, переробка пластику за допомогою личинок. Деталі — у матеріалі «Революція в смітті». Головне, щоб українські влада і бізнес цікавились такими розробками і допомагали впроваджувати їх у життя. 

Якщо треба навести лад у думках, радять влаштувати прибирання — у цей час у голові все також розкладеться по поличках. Нам ще треба утилізувати чимало сміття — і зі звалищ, і того, що в головах. Тож пропонуємо почати «генеральне прибирання», щоб нарешті привести країну до ладу. Ми підкажемо, як зробити перший крок!

Продовження теми:

Бібліотека завдяки... сміттю

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: