Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Потрібні лише час та бажання

Киян закликають приносити новорічні ялинки на спеціальні пункти переробки
17 січня, 2018 - 09:57
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Останніми днями на вулицях Києва помітно, як вантажівки везуть повні причіпи ялинок і сосон. Але не для продажу. Пункт призначення      — спеціальна база переробки від комунального підприємства «Київзеленбуд». За день сюди приїздить п’ять-шість машин з хвойними красунями. Далі їх розпилюють на менші частини і подрібнюють через спеціальний подрібнювач на щепи. А це вже добриво для дерев.  Як працює система утилізації ялинок, у КП «Київзеленбуд» продемонстрували журналістам на виробничій базі КП УЗН Солом’янського району. А заодно закликали киян не викидати деревця у смітники, а приносити на спеціальні пункти переробки.

Таких точок працює в столиці десять. Працюватимуть вони до 1 лютого. Адреси можна знайти на сайті КП «Київзеленбуд» («День» наводив їх у № 3-4 від 12 січня 2018 року). За словами генерального директора підприємства Михайла Наконечного, торік на виробничих базах було утилізовано орієнтовно п’ять тисяч ялинок. Цього року планують прийняти і переробити вдвічі більше дерев. Усе залежить від активності громадян. Як додав працівник КП УЗН Солом’янського району Володимир, на виробничу базу Солом’янського району самостійно приносять ялинки небагато містян, здебільшого ті, хто мешкає поруч. Зазвичай зеленбудівці збирають хвойні деревця самотужки на підпорядкованих їм територіях. Приміром, якщо ви залишили своє деревце біля сміттєвого бака поруч із багатоповерхівкою, не варто сподіватися, що звідси його заберуть сміттєвози чи  комунальники на переробку. Не мають права, бо прибудинкова територія — це власність ОСББ або житлово-комунальних господарств.

«Чомусь громадяни мають час для того, щоб купити ялинку і принести її додому, але не знаходять його, щоб принести на наші пункти переробки, — додав Михайло Наконечний. До слова, процедура здачі ялин нічого не коштує, крім вашого часу та бажання. —  Такі пункти прийому ялинок ми організовуємо вже третій рік. Ялинка перестала бути символом свята, а стала банальним сміттям. Ми затвердили нову стратегію розвитку підприємства, за якою такі пункти переробки є елементом виховання населення, як поводитися з ялинками».

Київ для себе визначив, що переробка ялинок на добриво — це найбільш свідомий та екологічно обґрунтований спосіб їхньої утилізації. Такої ж позиції дотримуються в багатьох інших містах країни. Як варіант, можна привозити свої новорічні деревця до зоопарків. Хто має родичів у сільській місцевості, можуть віддати їх на годівлю кроликам. Міські дорожні служби могли б використати гілля ялин як полезахисні огорожі, що затримують сніг. І не тільки для цього. Європейські країни пішли значно далі. Так, у Швеції та Фінляндії ялинки використовують на меблевих фабриках або ж для виробництва косметики. У Німеччині з ялин виготовляють дерев’яні ножі. У деяких країнах ялинки використовуються навіть при виробництві ліків проти грипу.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: