Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сміття як... плата за «комуналку»

Влада Дніпропетровщини придумала, як зацікавити громаду грамотно утилізувати відходи
2 вересня, 2016 - 12:01

Депутати Дніпропетровської обласної ради на черговій сесії схвалили стратегію розв’язання проблеми твердих побутових відходів на найближче десятиліття. Розробкою плану займалися фахівці Департаменту екології і природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації, а також громадські активісти. За їхніми словами, зараз в області налічується понад 400 несанкціонованих звалищ, які істотно шкодять довкіллю.

Щоб навести лад у сфері вивезення та утилізації побутового сміття, передбачається розбити всю територію області на декілька зон і в кожній з них побудувати спеціальні полігони. Решта сміттєвих звалищ, що існують нині, будуть оголошені «поза законом». При цьому кожна з об’єднаних громад Дніпропетровщини має вибрати один із запропонованих стратегією варіантів розв’язання сміттєвої проблеми. Їхні підприємства — комунальні чи приватні — можуть займатися не лише вивезенням, а й сортуванням сміття.

«В умовах децентралізації кожна громада області має право вибрати свій варіант розв’язання сміттєвої проблеми. Фінансування може бути як з місцевих бюджетів, так і з боку приватних підприємців. Головне, щоб в цій системі все працювало, як годинник, погоджено і ефективно», — пояснює керівник Департаменту облдержадміністрації з питань екології Руслан Стрілець.

До проблеми сортування сміття планують залучити і саме населення області. І не лише залучити, а й зацікавити. За наявними даними, нині близько 65% відсотків мешканців Дніпропетровщини не поспішають платити комунальним підприємствам за вивезення сміття. Часто-густо таке трапляється через те, що у людей просто немає грошей. Тепер, як передбачається новою стратегією, за вивезення сміття не потрібно буде розраховуватися «живими» грішми. Охочі самі зможуть розсортувати тверді побутові відходи і здати їх до офіційних приймальних пунктів. За пластик, макулатуру, склотару та інші види вторсировини гроші в електронному вигляді зарахуються на муніципальну карту, якою у свою чергу можна буде розрахуватися за комунальні платежі. Таким чином, громадяни звикатимуть сортувати свої побутові відходи, як це давно роблять в європейських країнах. До того ж навчання цього проходитиме не через судові санкції і грошові штрафи, а у «м’якій формі» — шляхом прямої матеріальної зацікавленості.

За словами Руслана Стрельца, пілотні проекти, базовані  на принципах нової стратегії, планується запустити в населених пунктах Новоолександрівка й Іларіонове, розташованих недалеко від обласного центру. Влада цих громад запевняє, що готова розпочати реалізацію проекту найближчим часом — до кінця цього року.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: