Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Вимагаємо незалежної екологічної експертизи»

Під Вінницькою ОДА влаштували пікет проти будівництва сміттєпереробного комплексу поблизу села Людавка
17 січня, 2018 - 09:53
ФОТО АВТОРА

16 січня жителі Жмеринського району зібралися під стінами Вінницької облдержадміністрації, щоб висловити своє обурення з приводу початку будівництва сміттєпереробного заводу поблизу села Людавка. Люди вимагали від обласних депутатів терміново скликати позачергову сесію і проголосувати за негайне припинення робіт. Кажуть, що насправді влада планує збудувати не сміттєпереробний завод, а новий полігон для відходів, які будуть забруднювати ґрунтові води, а відтак і криниці на людських обійстях.

«Через п’ять років води в криницях не буде. І не спасе той водогін, який сьогодні будуть у селі, бо не буде де взяти чистої води, — каже житель Людавки Сергій Черняк. — Нещодавно загнали техніку і почали ліс вирізали. Ми спершу діяли цивілізовано, писали звернення до різних інстанцій, тепер бачимо, що це не діє — тому й вийшли на пікет. Вимагаємо від обласної влади ініціювати розслідування незаконної вирубки лісу та провести незалежну екологічну експертизу проекту сміттєпереробного заводу».

Побудувати сміттєпереробний комплекс у Жмеринському районі планують на території колишньої військової частини. Державний акт на цю земельну ділянку Вінницька міська рада отримала ще у 2009 році, а у 2017 році завершили розробку проектно-кошторисної документації, яка пройшла державну експертизу і отримала дозвіл на початок будівництва, повідомляє директор департаменту комунального господарства і благоустрою Вінницької міської ради Володимир Ніценко.

«Працювати на цим питанням ми почали ще у 2010—2011 роках. Залучали міжнародних експертів. Адже будівництво такого заводу справа не одного року, і для інвестора слід виконати підготовчі роботи, треба обладнати полігон для складування відходів, звести адмінбудівлі, вагові, облаштувати освітлення, зробити дороги тощо, — коментує Володимир Ніценко. — Новий сміттєпереробний завод відповідатиме усім вимогам Європейської хартії та чинного законодавства. Першочергово — майданчик для складування відходів застелять бентонітовими матами для захисту ґрунтових вод — рідина не витікатиме навіть, якщо матеріал пошкодити. А тому хвилюватися про забруднення ґрунтових вод немає причин».

Проте люди ж налаштовані рішуче і жодним обіцянкам не вірять. Кажуть, що захищатимуть землю поблизу свого села й надалі. А якщо й доведеться, то готові за власні кошти провести експертизу щодо безпечності і доцільності зводити сміттєпереробний комплекс саме на цій ділянці.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: