Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дніпропетровці підтримують місцеву владу, але...

Сподіваються на розумний компроміс
25 березня, 2015 - 10:59
ГЕНАДІЙ КОРБАН
ГЕНАДІЙ КОРБАН / ФОТО DV-GAZETA.INFO

Ідея скликання «Народного віче» на центральній площі Дніпропетровська, озвучена народним депутатом Андрієм Денисенком, викликала великий резонанс і підозри, що обласна влада хоче кинути виклик Києву. Незважаючи на те, що заклик прозвучав під час брифінгу народних депутатів України, близьких до губернатора І. Коломойського, керівництво області відразу внесло свої корективи. «Права рука» губернатора, керівник апарату облдержадміністрації Геннадій Корбан відразу відкинув будь-які підозри щодо відцентрових сил у регіоні. «Народне віче в Дніпропетровську — це не наша ініціатива. Це була ініціатива громадських організацій. Ми навіть оголошень жодних не вивішували», — сказав він для ЗМІ.

Г. Корбан наголосив, що область не збирається «вивішувати якісь фейкові прапори». «Але ми хочемо одного — виконання обіцянок. Ми хочемо бачити процес децентралізації. Нам встановили платежі 2,9 мільйона гривень на день до скарбниці. Ми даємо 150 мільйонів гривень», — заявив заступник І.Коломойського. Він також зазначив, що команда губернатора продовжує за власні гроші оплачувати потреби армії, у тому числі Збройних сил України. «Ми це робимо як меценати. Ми допомагаємо ЗСУ через Фонд оборони країни. Ми купуємо каски, бронежилети, тепловізори, купуємо зв’язок. Але ми втомилися від брехні», — сказав він.

Раніше Г. Корбан відкинув звинувачення голови СБУ Валентина Наливайченка про причетність дніпропетровських керівників до контрабанди на Донбасі. «Я стверджую, що це цинічна, зухвала брехня», — сказав він. Чиновник додав, що Наливайченку доведеться вибачитися і надати докази своїх слів або піти у відставку.

Заяви людей з команди І.Коломойського разом з повідомленням глави СБУ про вбивство його співробітника у Волновасі «злочинним угрупуванням, яке діяло в Донецькій і Дніпропетровській областях», стали підставою для пересудів про те, що губернаторові загрожує відставка.

Самі мешканці Дніпропетровщини, багато хто з яких симпатизує І.Коломойському і вважає його гарантом стабільності і безпеки в регіоні, як і слід було очікувати, стали в основному на його бік.

«Тема віче зараз бурхливо обговорюється в Дніпропетровську. Тільки що телефонувала знайома, два сини якої воюють у зоні АТО. Вона вдячна команді губернатора Коломойського за мир, спокій і тишу, які панують на Дніпропетровщині», — розповів у бесіді з кореспондентом «Дня» дніпропетровський правозахисник Василь Сухов. Сам він вважає, що Коломойському навряд чи вдалося б узяти під контроль обстановку в регіоні, коли б не прості люди — патріоти України. «Звичайно, нинішній команді ОДА потрібно віддати належне, що вони у важкий момент вибрали правильний вектор, зробили ставку на патріотизм і змогли об’єднати і мобілізувати мешканців області», — зазначив В.Сухов. «На жаль, зараз почалася війна між українськими олігархами, і в цьому протистоянні прості громадяни поки не можуть визначити своє місце», — вважає він.

В.Сухов зазначає, що заяви Г.Корбана на адресу керівництва держави щодо несправедливого ставлення до Дніпропетровщини, яка зробила великий внесок у досягнення миру і спокою в Україні,  значною мірою обгрунтовано. «Область як і раніше фінансується за залишковим принципом. Хотілося б запитати, де обіцяна Президентом децентралізація? Ми пам’ятаємо також, що Президент ще торік обіцяв відмовитися від власного бізнесу. Якщо бути послідовним, то потрібно бути послідовним до кінця», — вважає В.Сухов. Проте правозахисник вважає, що обидві сторони конфлікту мають знайти компроміс заради інтересів України, не забувати для чого був Євромайдан, і хто привів до влади нинішніх правителів.

За пошук і досягнення компромісу висловилася і дніпропетровська волонтерка Лариса Токар. «Якщо це допоможе вирішити конфлікт, то я за скликання «народного віче», — сказала вона. Л.Токар зазначила, що дивиться на ситуацію, як волонтерка, яка вісім місяців допомагає пораненим бійцям АТО. За її словами, сьогодні в лікарнях і шпиталях Дніпропетровська лежать сотні солдатів. «Їх доводиться не лише лікувати, але і годувати, одягати. І я знаю, що в області сьогодні налагоджено механізм взаємодії волонтерів з місцевими органами влади, вирішуються всі потрібні питання. У мене постає закономірне запитання, а що буде, якщо влада в регіоні зміниться? Чи зможе нова команда працювати так само ефективно? Адже постраждають, насамперед, хворі й поранені», — сказала Л.Токар. Вона вважає, що  з’ясовувати стосунки в такий час — це грати на руку ворогові. «Сьогодні до нас підходили бійці і запитували, як можна  затівати конфлікт такого рівня всередині країни, коли йде війна? Деякі навіть пропонують відправити учасників конфлікту на передову — хай там з’ясовують свої стосунки. У мене, звичайно, теж є запитання — де обіцяні реформи, адже минув майже рік? За цей час можна було зробити багато що. Я кажу це тому, що через бюрократичну тяганину поранених бійців повинні годувати і утримувати, як звичайних хворих. Невже не можна було вирішити це питання, змінити нормативні документи. Все, що ми тут маємо, забезпечують волонтери і місцева влада. Нещодавно рятували молодого солдата, так лише на антибіотики витратили 15 тисяч гривень. Його мати говорить, що в рідній області навряд чи був би такий догляд і лікування, як в Дніпропетровську. Вважаю, що цей конфлікт, який розгортається в країні, нікому користі не принесе, а його учасникам просто бракує політичної зрілості», — зазначила волонтерка.

Варто зазначити, що ідея скликання народного віче на головній площі Дніпропетровська, перейменованій на честь Героїв Майдану, сподобалася далеко не всім його активістам.

«Настав час, коли маски зірвані й всі бачать, хто є хто. Але актуальнішим для нас є питання спокою і збереження в Дніпропетровську тієї атмосфери перемоги, яка була здобута кров’ю громадян України», — написав на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» один з лідерів дніпропетровського Євромайдану Іван Маркевич.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: