Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ти чуєш, Путін?»

Світові лідери та ЗМІ — про перемогу Джамали на Євробаченні-2016
17 травня, 2016 - 11:10

Перемога Джамали на пісенному конкурсі Євробачення вразила не лише Україну, а й світ. Одразу після оголошення результатів соцмережі вибухнули хвилею привітань для української співачки. Найкращі побажання для Джамали   висловили президенти, прем’єри та дипломатичні представництва. А впливові медіа дали свою оцінку результатам пісенного змагання.

Президент Литви Даля Грібаускайте з традиційною їй відвертістю написала у Twitter: «Вітаю Україну з перемогою на Євробаченні. Слава Україні!»

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер наголосила: «Неймовірний виступ Джамали дарує причину для святкувань кримським татарам, які потерпають від переслідувань і знущань».

Шведський політик і дипломат Карл Більдт написав у Twitter: Globe Arena вибухає! Напруга висока — і ось Україна перемагає Росію. Слава Україні!»

Виконавчий директор організації Human Rights Watch Кеннет Рот наголосив: «Переможна пісня Джамали «1944», про стан кримських татар резонує, адже вона також і про 2014-й».

Цю думку поділяє журналістка Енн Епплбаум, яка є автором  книжок «Залізна завіса: Руйнування Східної Європи 1944—1956 роки» та ГУЛАГ. Павутиння великого терору». У своєму Twitter вона відзначила: «Історія кримських татар нерозривно сплітається з європейською історією. Добре, що Євробачення нагадує нам про це».

Світові ЗМІ також активно обговорювали перемогу Джамали і протистояння України та Росії на пісенному конкурсі.

На ранок після фіналу британська газета The Guardian вийшла зі статтею під заголовком «Ти чуєш, Путін?» Результати голосування свідчать: європейці не байдужі до страждань у Криму, який був анексований Росією, — пишуть журналісти.

«Останніми роками конкурс був спотворений — чи підсилений — дискусіями, а деякі з них луною віддавалися ширшими політичними дебатами», — пише американська газета The New York Times.

Бі-Бі-Сі зазначає: «Джамала — перша кримська татарка, яка  виступала на конкурсі. І її пісня спричинила дискусію через можливі приховані політичні натяки. Пісня розлютила Росію, яка анексувала Крим  2014-го, тоді як напруженість між обома країнами зросла».

«Вона співала «1944» — пісню про депортацію кримських татар СРСР за наказом Йосифа Сталіна. Її виступ також вважали сильним докором військовому вторгненню російського президента Володимира Путіна в Україну 2014-го»,  — йдеться у статті CNN.

Німецьке видання Spiegel Online зазначає, що 2015 року, після перемоги на Євробаченні Кончіти Вурст ішлося про гендерну політику, а цього разу — про світову політику. «Наприкінці усе все ж таки звелося до дуелі, яка сформувалася упродовж усього тижня Євробачення у Стокгольмі, — Росії проти України. Так, рішення на користь Джамали є політичним. Але водночас це й рішення на користь пісні», — пишуть автори статті.

Польська Gazeta Wyborcza пише, що суперництво Росії та України мало свій політичний підтекст. «Україна не просто перемогла, але перемогла у вирішальній битві, долаючи Росію. У нинішній Європі таке можливо лише на пісенному конкурсі», — йдеться у статті видання.

«Перемога в Євробаченні пісні «1944», яку виконала співачка Джамала, котра представляла Україну, є болючою поразкою Росії, яка намагається затерти факт анексії Криму», — пише газета Rzeczpospolita.

Наталія ПУШКАРУК
Газета: